Sviatosť birmovania: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Somo8 (diskusia | príspevky)
doplnenie článku z českej wikipédie
Somo8 (diskusia | príspevky)
Riadok 21: Riadok 21:


== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==
* [http://www.katechizmus.sk/?action=register&regk=30 Birmovanie - katechizmus]
* [http://sk.wikibooks.org/wiki/Katech%C3%A9za:_Ot%C3%A1zky_-_Bo%C5%BEia_milos%C5%A5 Čo je birmovanie?]
* [http://kvp.rimkat.sk/view.php?cisloclanku=2005072803 Chceš prijať sviatosť birmovania?]
* [http://www.trnavka.sk/birmovanci/birmovanci.htm Príprava na sviatosť birmovania]
* [http://www.newadvent.org/cathen/04215b.htm The Catholic Encyclopedia - Confirmation]
* [http://www.newadvent.org/cathen/04215b.htm The Catholic Encyclopedia - Confirmation]



Verzia z 17:40, 2. december 2008

Sviatosť birmovania alebo Sviatosť Zoslania Ducha Svätého (z lat. firmatio posilenie) je sviatosť, počas ktorej podľa náuky katolíckej cirkvi zostupuje na adeptov prijatia Duch Svätý. Birmovanie je jednou zo siedmich sviatostí katolíckej, pravoslávnej a anglikánskej cirkvi.

Birmovanie je podľa náuky vyššie uvedených cirkví sviatosť ustanovená Ježíšom Kristom, prostredníctvom, ktorej kresťan od Boha dostáva pečať daru Ducha Svätého. Birmovanie je spolu s krstom a eucharistiou jednou z iniciačných sviatosti (tzv. vstupných sviatostí). Spolu s krstom a sviatosťou svätenia birmovania podľa katolíckej náuky vtláča do vnútra človeka nezrušiteľné znamenie (charakter).

Dar Ducha Svätého Ježiš prisľúbil svojímm učeníkom (Ján 14) a prvná zmienka o modlitbe za Ducha Svätého sa nachádza v Skutkoch apoštolov (8,14–17):

Keď sa apoštoli v Jeruzaleme dozvedeli, že aj Samária prijala Božiu zvesť, vyslali ta Petra a Jána. Hneď ako ta prišli, prosili Boha, aby daroval týmto novým kresťanom Svätého Ducha, lebo doposiaľ ho ešte nik z nich neprijal, hoci boli pokrstení v mene Pána Ježiša Krista. Peter a Ján vložili teda ruky na týchto veriacich a dostali Ducha Svätého.[1] [2] [3]

V pravoslavnych východných církvách sa birmovanie, ktoré sa tu nazývá myropomazáním (grécky μύρον myron pomazanie) udeľuje zároveň s krstom, a to aj u malých detí. Obvyklým udeľovateľom tejto sviatosti je vo východných církvách kňaz a používa sväté myro posvätené biskupom. Myropomazání je tu prijímané ako dar Ducha Svätého.

V západnej cirkvi sa birmovanie tiež v prípade dospelého udeľuje spolu s krstom (tu je obvyklým udeľovateľom tiež kňaz), avšak pokiaľ sú krstené malé deti, je zvykom ich birmovať až v staršom veku (obvykle od 12 rokov); v tomto prípade birmuje biskup.

Tak ako pre katolícku cirkev, tak aj pre pravoslávie je dôležité, aby birmovanie udeľoval človek vysvätený biskupom s apoštolskou postupnosťťou. Katolícka cirkev tak napr. neuznáva konfirmácie udelené u protestantských cirkvách.

Pozri aj

Referencie

  1. http://www.biblegateway.com/passage/?book_id=51&chapter=8&version=40
  2. http://www.biblia.sk/sk/1/biblia/sev/act/008.html
  3. http://www.svatepismo.sk/listovat.php?kniha=51&kapitola=8

Externé odkazy


Sviatosti (Rímskokatolícka cirkev)
Sviatosť krstu | Sviatosť birmovania | Oltárna sviatosť | Sviatosť zmierenia | Sviatosť pomazania chorých | Sviatosť kňazstva | Sviatosť manželstva