Zino Francescatti: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Confuoco (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: de, es, fr, he, it, ja, ru
Riadok 29: Riadok 29:
[[Kategória:Francúzski huslisti]]
[[Kategória:Francúzski huslisti]]


[[de:Zino Francescatti]]
[[en:Zino Francescatti]]
[[en:Zino Francescatti]]
[[es:Zino Francescatti]]
[[fr:Zino Francescatti]]
[[he:זינו פרנצסקאטי]]
[[it:Zino Francescatti]]
[[ja:ジノ・フランチェスカッティ]]
[[ru:Франческатти, Зино]]

Verzia z 13:04, 22. december 2008

Zino Francescatti (9. august 1902 - 17. september 1991), vlastným menom René-Charles Francescatti, bol francúzsky husľový virtuóz, jeden z najvýznamnejších huslistov 20. storočia.

Život

Narodil sa v roku 1902 v Marseilles do hudobníckej rodiny, obaja jeho rodičia boli huslisti. Už od raného veku prejavoval výnimočný talent a od troch rokov začal pravidelne cvičiť. V piatich rokoch debutoval na verejnom recitále a rýchle napredovanie mu umožnilo predstaviť sa v desiatich rokoch s Beethovenovým Husľovým koncertom. [1]

Od roku 1927 pôsobil ako učiteľ na École Normale de Musique v Paríži a stal sa tiež dirigentom. V roku 1931 absolovoval prvé svetové turné vrátane amerického debutu. Po skončení druhej svetovej vojny pokračoval vo svojej úspešnej medzinárodnej kariére až do roku 1976. V roku 1987 bola na jeho počesť v Air-en-Provence zorganizovaná medzinárodná husľová súťaž.

Zomrel v roku 1991 vo francúzskom La Ciotat vo veku 89 rokov.

Charakter hry

Francescattiho štýl hry je charakteristický - dominuje mu mimoriadna technika vzbudzujúca dojem ľahkosti, typicky lyrický a hrejivý tón a poetický charakter hry, vďaka čomu vynikal hlavne ako interpret koncertov elegantného, lyrického rázu. Jeho interpretáciu sprevádzala vrelosť, silné nasadenie a spontánnosť, kvôli čomu sa niekdy nechal strhnúť na úkor potrebného odstupňovania dynamiky či dokonca tempa.

Nahrávky

Francescatti vytvoril niekoľko nahrávok, takmer výhradne koncertného, prípadne sólového repertoáru. Medzi najvýznamnejšie patria nahrávky Paganiniho Husľového koncertu č. 1 a Saint-Saensovej skladby Introdukcia a Rondo Capriccioso, obe hodnotené ako jedny z najlepších, ak nie najlepšie v histórií. Medzi ďalšie vynikajúce a cenené nahrávky patria Husľový koncert e mol Mendelssohna-Bartholdyho, Saint-Saensov Husľový koncert č. 3 a Bruchov Husľový koncert č. 1.

Referencie

Zdroj

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Zino Francescatti na anglickej Wikipédii.

Externé linky