Slovenská národná knižnica: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TibX (diskusia | príspevky)
d budova
Seem (diskusia | príspevky)
Novábudova SNK,história,úvod
Riadok 1: Riadok 1:
'''Slovenská národná knižnica''' sa takmer 190 rokov stará o diela, ktoré dokumentujú minulý a súčasný duchovný a materiálny vývin slovenského národa. Je pokračovaním úsilia vynikajúcich slovenských vlastencov a vzdelancovna bernolákovskej a štúrovskej generácie, na tradíciách spolkových, cirkevných, šľachtických a školských knižníc, ktoré sa stali súčasťou súčasnej Slovenskej národnej knižnice.
'''Slovenská národná knižnica''' (SNK) je samostatná knižnica v [[Martin|Martine]] zameraná na slovaciká, do roku 2000 súčasť Matice slovenskej. Vznikla v Martine zasadnutím valného zhromaždenia 1. mája 1941. Základ tvorila najmä knižnica [[Martin Hamuljak|M. Hamuljaka]] s 1 000 zväzkami a knižnica M. Rešetku. Slovenská národná knižnica sídli v [[Nová budova Matice slovenskej|novej budove Matice slovenskej]].

(SNK) je samostatná knižnica v [[Martin|Martine]], do roku 2000 súčasť Matice slovenskej. Vznikla v Martine zasadnutím valného zhromaždenia 1. mája 1941. Základ tvorila najmä knižnica [[Martin Hamuljak|M. Hamuljaka]] s 1 000 zväzkami a knižnica M. Rešetku. Slovenská národná knižnica sídli v [[Nová budova Matice slovenskej|novej budove Matice slovenskej]].


Spočiatku plnila zberateľskú a vydavateľskú funkciu a jej cieľom bolo podporiť národniarske aktivity na Slovensku. [[Národniari]] vyzvali vydavateľov aby vždy jeden exemplár z každej publikácie poslali do národnej knižnice. Mnohí z nich knižnici venovali svoje vlastné zbierky, ktoré tvoria jadro SNK.
Spočiatku plnila zberateľskú a vydavateľskú funkciu a jej cieľom bolo podporiť národniarske aktivity na Slovensku. [[Národniari]] vyzvali vydavateľov aby vždy jeden exemplár z každej publikácie poslali do národnej knižnice. Mnohí z nich knižnici venovali svoje vlastné zbierky, ktoré tvoria jadro SNK.
Riadok 10: Riadok 12:
* starostlivosť o historické knižničné fondy,
* starostlivosť o historické knižničné fondy,
* koordinácia bibliografie a metodickej činnosti národného knižničného systému - vytváranie programu pracovníkmi knižnice.
* koordinácia bibliografie a metodickej činnosti národného knižničného systému - vytváranie programu pracovníkmi knižnice.

==História==

1859 – knižný dar Martina Hamuljaka banskobystrickému gymnáziu so želaním, aby sa táto zbierka raz dostala do celonárodnej kultúrnej inštitúcie, napríklad Matice slovenskej
1863 – snahy novozaloženej Matice slovenskej o zhromažďovanie a ochranu národnej rukopisnej a tlačenej produkcie
1875 – po násilnom zatvorení Matice slovenskej ochabnutie snáh o vytvorenie národnej knižnice
1890 – významné aktivity Národného domu v Turčianskom Sv. Martine v zbierkotvornej činnosti
1893 – založenie Muzeálnej slovenskej spoločnosti (MSS)
1919 – obnovenie činnosti Matice slovenskej (MS); budovanie dvoch veľkých zbierok rovnakého zamerania
1927 – zlúčenie Bibliotéky MS a Knižnice Muzeálnej slovenskej spoločnosti
1941 – založenie spolkovej Slovenskej národnej knižnice (jej fond bol neskôr zlúčený s fondami MS); pri konštituovaní knižnice stáli viaceré významné osobnosti slovenského kultúrneho života (J. Škultéty, J. C. Hronský, A. A. Baník a iní)
1954 – MS sa zo zákona stáva národnou knižnicou a knihovedným ústavom
1975 – otvorenie novej budovy na martinskej Hostihore pre zbierky národnej knižnice (dnešné sídlo Slovenskej národnej knižnice)
1983 – nový štatút MS (vznik Slovenskej národnej knižnice v rámci MS)
1991 – zákon o MS kodifikoval jej funkciu ako národnú knižnicu Slovenska a Slovákov a ako národné bibliografické centrum
1997 – novým zákonom o MS sa táto inštitúcia stala verejnoprávnou, funkcie Slovenskej národnej knižnice sa vplyvom nejasných finančných pravidiel obmedzili, časť najdôležitejších funkcií bola so súhlasom vedenia MS prenesená do Univerzitnej knižnice v Bratislave
2000 – zákonom č. 183/2000 bolo Slovenskej národnej knižnici v Martine zabezpečené samostatné postavenie štátnej kultúrnej inštitúcie.

==Nová budova SNK==
{{hlavný článok|Nová budova Matice slovenskej}}

Postavená v rokoch 1964 až 1975, je dominantou mesta Martin. Objekt, 42-metrov vysoký a 110 dlhý má 14 podlaží a 10 000 štvorcových metrov plochy, bol postavený technológiou zdvíhaných stropov a je obložený betónovými fasádnymi obkladmi.


== Prístup ==
== Prístup ==

Verzia z 08:27, 28. december 2008

Slovenská národná knižnica sa takmer 190 rokov stará o diela, ktoré dokumentujú minulý a súčasný duchovný a materiálny vývin slovenského národa. Je pokračovaním úsilia vynikajúcich slovenských vlastencov a vzdelancovna bernolákovskej a štúrovskej generácie, na tradíciách spolkových, cirkevných, šľachtických a školských knižníc, ktoré sa stali súčasťou súčasnej Slovenskej národnej knižnice.

(SNK) je samostatná knižnica v Martine, do roku 2000 súčasť Matice slovenskej. Vznikla v Martine zasadnutím valného zhromaždenia 1. mája 1941. Základ tvorila najmä knižnica M. Hamuljaka s 1 000 zväzkami a knižnica M. Rešetku. Slovenská národná knižnica sídli v novej budove Matice slovenskej.

Spočiatku plnila zberateľskú a vydavateľskú funkciu a jej cieľom bolo podporiť národniarske aktivity na Slovensku. Národniari vyzvali vydavateľov aby vždy jeden exemplár z každej publikácie poslali do národnej knižnice. Mnohí z nich knižnici venovali svoje vlastné zbierky, ktoré tvoria jadro SNK.

Od roku 1989 sa SNK venuje opäť aj spolkovej činnosti a jej prioritné úlohy sa stávajú napr. centrum výmeny zahraničných a domácich dokumentov. Budovanie centrálneho katalógu integrovanom v národnom knižničnom systéme. V súčasnosti je v SNK 3 000 000 knižničných jednotiek a každý rok pribúda 3 000 titulov.

Základné úlohy SNK

  • starostlivosť o národný dokumentový fond – nielen nové dokumenty a ich získavanie, ale aj zachovanie pôvodných diel (mikrofilmy),
  • starostlivosť o literatúru o Slovákoch a o Slovensku vydanú v zahraničí,
  • starostlivosť o historické knižničné fondy,
  • koordinácia bibliografie a metodickej činnosti národného knižničného systému - vytváranie programu pracovníkmi knižnice.

História

1859 – knižný dar Martina Hamuljaka banskobystrickému gymnáziu so želaním, aby sa táto zbierka raz dostala do celonárodnej kultúrnej inštitúcie, napríklad Matice slovenskej 1863 – snahy novozaloženej Matice slovenskej o zhromažďovanie a ochranu národnej rukopisnej a tlačenej produkcie 1875 – po násilnom zatvorení Matice slovenskej ochabnutie snáh o vytvorenie národnej knižnice 1890 – významné aktivity Národného domu v Turčianskom Sv. Martine v zbierkotvornej činnosti 1893 – založenie Muzeálnej slovenskej spoločnosti (MSS) 1919 – obnovenie činnosti Matice slovenskej (MS); budovanie dvoch veľkých zbierok rovnakého zamerania 1927 – zlúčenie Bibliotéky MS a Knižnice Muzeálnej slovenskej spoločnosti 1941 – založenie spolkovej Slovenskej národnej knižnice (jej fond bol neskôr zlúčený s fondami MS); pri konštituovaní knižnice stáli viaceré významné osobnosti slovenského kultúrneho života (J. Škultéty, J. C. Hronský, A. A. Baník a iní) 1954 – MS sa zo zákona stáva národnou knižnicou a knihovedným ústavom 1975 – otvorenie novej budovy na martinskej Hostihore pre zbierky národnej knižnice (dnešné sídlo Slovenskej národnej knižnice) 1983 – nový štatút MS (vznik Slovenskej národnej knižnice v rámci MS) 1991 – zákon o MS kodifikoval jej funkciu ako národnú knižnicu Slovenska a Slovákov a ako národné bibliografické centrum 1997 – novým zákonom o MS sa táto inštitúcia stala verejnoprávnou, funkcie Slovenskej národnej knižnice sa vplyvom nejasných finančných pravidiel obmedzili, časť najdôležitejších funkcií bola so súhlasom vedenia MS prenesená do Univerzitnej knižnice v Bratislave 2000 – zákonom č. 183/2000 bolo Slovenskej národnej knižnici v Martine zabezpečené samostatné postavenie štátnej kultúrnej inštitúcie.

Nová budova SNK

Bližšie informácie v hlavnom článku: Nová budova Matice slovenskej

Postavená v rokoch 1964 až 1975, je dominantou mesta Martin. Objekt, 42-metrov vysoký a 110 dlhý má 14 podlaží a 10 000 štvorcových metrov plochy, bol postavený technológiou zdvíhaných stropov a je obložený betónovými fasádnymi obkladmi.

Prístup

SNK môže navštevovať každý občan Slovenska, len od veku 15 rokov. Cudzí štátny príslušník bez pobytu na Slovensku, nemá prístup do SNK.

Externé odkazy

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.