Tlaková potenciálna energia: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
štylistika
Otm (diskusia | príspevky)
Riadok 20: Riadok 20:
:<math>W = p.S.l = p.V</math>
:<math>W = p.S.l = p.V</math>


Táto rovnica hovorí, že tlaková potenciálna energia prúdiacej kvapaliny <math>E_{pt}=p.V</math>, čiže že je [[priama úmernosť|priamo úmerná]] [[tlak]]u a [[objem]]u prúdiaci kvapaliny.
Táto rovnica hovorí, že tlaková potenciálna energia prúdiacej kvapaliny <math>E_{pt}=p.V</math>, čiže že je [[priama úmernosť|priamo úmerná]] [[tlak]]u a [[objem]]u prúdiacej kvapaliny.


== Súvisiace články ==
== Súvisiace články ==

Verzia z 10:57, 29. december 2008

Tlaková potenciálna energia alebo tlaková energia je potenciálna energia kvapaliny alebo plynu, vznikajúca z tlaku tekutiny v uzatvorenej nádobe, ktorým kvapalina alebo plyn tlačí na steny nádoby.

Predpokladajme ideálnu tekutinu, a že nedochádza ku tepelnej výmene medzi tekutinou a okolím (adiabatický dej). Ak v nádobe máme tekutinu o tlaku p väčšom, alebo menšom ako je tlak okolia a ak sa môže stena nádoby pohybovať (napr. piest), potom kvapalina alebo plyn posúvaním piestu koná prácu. Tlaková potenciálna energia sa vtedy mení na kinetickú energiu piestu a pohybujúcej sa kvapaliny alebo plynu. Vzájomnú premenu kinetickej a tlakovej potenciálnej energie ideálnej kvapaliny prúdiacej v uzatvorenej nádobe opisuje Bernoulliho rovnica.

Označovanie

  • Značka:Ept
  • Základná jednotka SI: joule, skratka J
  • Ďalšie jednotky: pozri Energia

Výpočet

Hodnota tlakovej potenciálnej energie je určená vzťahom

,

kde p je tlak, V je objem kvapaliny alebo plynu

Odvodenie

K odvodeniu tlakovej potenciálnej energie

Potenciálna tlaková energia sa dá odvodiť z mechanickej práce. Za predpokladu, že sa vo vodorovnej trubici posunie vplyvom sily piest o ploche S o dĺžku l, Tlaková sila veľkosti koná mechanickú prácu , po dosadení za F dostávame pre prácu vzťah:

Táto rovnica hovorí, že tlaková potenciálna energia prúdiacej kvapaliny , čiže že je priamo úmerná tlaku a objemu prúdiacej kvapaliny.

Súvisiace články