Komplementarita (fyzika): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
VanBot (diskusia | príspevky)
Vegetator (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
'''Komplementarita''' označuje dvojicu postojov, pohľadov alebo pojmov, ktoré sa navzájom podmieňujú a doplňujú, ale zároveň sa aj vylučujú.
'''Komplementarita''' je charakteristická vlastnosť [[kvantová mechanika|kvantovej mechaniky]], podľa ktorej je možné popisovať dynamické vlastnosti systému alternatívnymi a vzájomne sa vylučujúcimi spôsobmi. Môžeme napríklad vedieť, kde śa daná [[častica]] nachádza (poloha), v tom prípade nám však [[princíp neurčitosti]] nedovoľuje presne zistiť, ako sa pohybuje; alebo vieme presne, ako sa pohybuje (opis pomocou [[hybnosť|hybnosti]]) ale v tom prípade nevieme presne, kde je.


Komplementarita je vo fyzike charakteristická vlastnosť [[kvantová mechanika|kvantovej mechaniky]], podľa ktorej je možné popisovať dynamické vlastnosti systému alternatívnymi a vzájomne sa vylučujúcimi spôsobmi. Môžeme napríklad vedieť, kde śa daná [[častica]] nachádza (poloha), v tom prípade nám však [[princíp neurčitosti]] nedovoľuje presne zistiť, ako sa pohybuje; alebo vieme presne, ako sa pohybuje (opis pomocou [[hybnosť|hybnosti]]) ale v tom prípade nevieme presne, kde je.
[[Kategória: Fyzika]]

[[Princíp]] komplementarity je princíp, ktorý sformuloval [[Niels Henrick David Bohr|Niels Bohr]] a ktorý znie: pri reprodukovaní celostnosti javu treba v určitej „prechodnej“ etape jeho poznávania používať vzájomne sa vylučujúce a zároveň komplementárne triedy pojmov, t. j. také,
ktoré možno použiť oddelene v závislosti od špecifickych podmienok.<ref>Filozofický slovník. Bratislava, Pravda 1989. 616 s. L53 (Hl. red. I. T. Frolov) str. 401</ref>

== Referencie ==
{{reflist}}

[[Kategória:Kvantová mechanika]]


[[cs:Komplementarita]]
[[cs:Komplementarita]]

Verzia z 12:30, 19. január 2009

Komplementarita označuje dvojicu postojov, pohľadov alebo pojmov, ktoré sa navzájom podmieňujú a doplňujú, ale zároveň sa aj vylučujú.

Komplementarita je vo fyzike charakteristická vlastnosť kvantovej mechaniky, podľa ktorej je možné popisovať dynamické vlastnosti systému alternatívnymi a vzájomne sa vylučujúcimi spôsobmi. Môžeme napríklad vedieť, kde śa daná častica nachádza (poloha), v tom prípade nám však princíp neurčitosti nedovoľuje presne zistiť, ako sa pohybuje; alebo vieme presne, ako sa pohybuje (opis pomocou hybnosti) ale v tom prípade nevieme presne, kde je.

Princíp komplementarity je princíp, ktorý sformuloval Niels Bohr a ktorý znie: pri reprodukovaní celostnosti javu treba v určitej „prechodnej“ etape jeho poznávania používať vzájomne sa vylučujúce a zároveň komplementárne triedy pojmov, t. j. také, ktoré možno použiť oddelene v závislosti od špecifickych podmienok.[1]

Referencie

  1. Filozofický slovník. Bratislava, Pravda 1989. 616 s. L53 (Hl. red. I. T. Frolov) str. 401