The Conscience of a Hacker: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
DragonBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: pt:Manifesto Hacker
Riadok 23: Riadok 23:
[[fr:Manifeste du hacker]]
[[fr:Manifeste du hacker]]
[[it:Manifesto hacker]]
[[it:Manifesto hacker]]
[[pt:Manifesto Hacker]]
[[ru:Манифест хакера]]
[[ru:Манифест хакера]]
[[sv:Hacker Manifesto]]
[[sv:Hacker Manifesto]]

Verzia z 22:41, 23. január 2009

Svedomie hackera (anglicky The Conscience of a Hacker), tiež známe pod názvom Hackerov manifest (anglicky The Hacker Manifesto) je krátka esej, napísaná v roku 1986 hackerom, ktorý se nazývá The Mentor (jeho reálne meno je Loyd Blankenship). Autor ju napísal po svojom zatknutí a uverejnil ju v undergroundovom hackerskom ezine Phrack v 1. diely 7. vydaní, súbore 3 z 10. Dnes je skopírovaný na mnoho webových stránok.

Tento článok je považovaný za jeden zo základných kameňov kultúry hackerov a poskytuje určitý nadhľad do filozofie ranných hackerov. Hovorí sa, že sformoval komunitu a jej pohľad na seba samú a svoje motivácie. Manifest tvrdí, že hackeri hackujú, pretože je to pre nich spôsob, ako sa učiť a pretože sú frustrovaní a znudení vzdelávacím systémom. Vyjadruje tiež osvedčenie hackera v realizácii jeho potenciálu v počítačovom prostredí.

Článok je citovaný vo filme Hackeri z roku 1995, kde je však čítaný z vydania hackerského magazínu 2600 The Hacker Quarterly, a nie z pôvodného Phracku. Manifest sa tiež objavil na vnútornom obale CD počítačovej hry Uplink.

„A Hacker Manifesto“ je tiež názov knihy napísanej McKenziem Warkem, profesorom mediálnych vied.

The Mentor prečítal manifest a pridal k nemu ďalšie myšlienky, pomáhajúce pochopenie psychológie hackera na konferencii H2K2.

V súčasnosti slúži manifest ako sprievodca hackerov (obzvlášť nováčikov) po celom svete. Slúži ako etický základ hackovania a obhajuje myšlienky, že hackovanie nahradzuje sebecké túžby dostávať sa do systému ostatných alebo škodiť ostatným ľuďom (ako black hat crackeri), že by technológie mala byť využívaná k rozširovaniu našich horizontov a svet by mal zostať slobodný.

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).