Eurovision Song Contest: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Otm (diskusia | príspevky)
d Veľká cena Eurovízie premiestnená na Eurosong: aktuálny názov
Riadok 315: Riadok 315:
== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==
* [http://www.eurovision.tv Oficiálna stránka súťaže] {{eng icon}}
* [http://www.eurovision.tv Oficiálna stránka súťaže] {{eng icon}}
* [http://www.stv.sk/eurosong/ Oficiálna slovenská stránka súťaže] {{eng icon}}


{{Link FA|en}}
{{Link FA|en}}

Verzia z 07:44, 25. január 2009

Krajiny, ktoré sa zúčastnili súťaže
Ruský spevák Dima Bilan počas vystúpenia s piesňou „Believe“, ktorá sa stala víťaznou piesňou na Eurovízii 2008 v Belehrade
Marija Šerifović spieva svoju víťaznú pieseň „Molitva“ na finále Eurovízie 2007.
Kontroverzné vystúpenie Verky Serďučky „Dancing Lasha Tumbai“ na Eurovízii 2007.

Eurosong alebo staršie Veľká cena Eurovízie (po anglicky Eurovision Song Contest, po francúzsky Concours Eurovision de la Chanson; angl. pôvodne Eurovision Grand Prix, franc. do roku 1966 aj Grand Prix Eurovision de la Chanson Européenne; neformálne skrátene Eurovision - po slovensky Eurovízia) je každoročná súťaž pesničiek organizovaná od roku 1956 Európskou vysielaciou úniou (EBU) a môže sa jej zúčastniť každý aktívny člen tejto únie (aktívny znamená, že je jej členom a zároveň je súčasťou európskeho vysielacieho priestoru, alebo je členom Rady Európy). Finále súťaže sa väčšinou koná v májovú sobotu o 19.00 svetového času (21.00 európskeho letného času).

Pravidlá

Princíp súťaže

Každá zúčastnená krajina si v národnom kole vyberie jedného zástupcu, ktorý ju bude reprezentovať na súťaži. Ten pokračuje nasledovne:

  • ak reprezentuje jednú z krajín Big 4 ("Veľkej štvorky" - Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Španielsko a Nemecko - členovia EBU, ktorý najviac finančne prispievajú na jej fungovanie) postupuje priamo do finále
  • ak minulý rok vyhrala Eurovíziu, postupuje taktiež priamo do finále (do roku 2007 toto platilo pre prvých desať krajín)
  • v prípade, že nespĺňa ani jednu z týchto podmienok postupuje do jedného z dvoch semifinále, ktoré sa koná v utorok a štvrtok pred finále. Semifinalisti odspievajú svoje piesne a na základe diváckeho hlasovania 20 z nich postúpi do finále. Semifinále sa zaviedlo až v roku 2004, predtým všetci postupovali priamo do finále.

Vo finále sa stretne všetkých 25 interpretov, ktorý svoje piesne odspievajú. Následne sa v každej krajine z ktorej je možné hlasovať spustí divácke hlasovanie, ktoré trvá presne 14 minút (tento čas je vyplnený hudobnými a inými vystúpeniami). Po ňom každá z nich na základe hlasovania v danej krajine udelí interpretom 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, alebo 12 bodov (prvý v poradí získa 12 bodov, 10-ty v poradí 1, krajiny umiestnené na 11-tom a nižšom mieste nezískavajú žiadne body). Body sa zrátajú a interpret s najvyšším počtom bodov vyhráva. Žiadna krajina nemôže dať body sama sebe.

Princíp národného kola si môže zvoliť každý vysielateľ sám.

Hosťujúca televízia

Od roku 1959 súťaž hosťuje (pripravuje) člen EBU z tej krajiny, z ktorej je víťaz predchádzajúceho ročníka (napr. keďže tento rok zvíťazilo Rusko, budúci rok bude Eurovíziu hosťovať ruská verejnoprávna televízia Channel One Russia). Súťaž sa vačšinou koná v hlavnom meste danej krajiny (teda budúci rok v Moskve) - toto však nie je pravidlom, predovšetkým v prípade, že krajina vyhrá dva krát za kratší čas sa väčšinou uskutoční druhé vydanie v nejakom inom meste danej krajiny. Z pravidla existujú aj výnimky kedy Eurovíziu nehosťovala víťazná krajina:

  • 1960 - súťaž hosťovala BBC v Londýne, pretože Holandsko (víťaz Eurovision Song Contest 1959) hosťovanie odmietlo. Spojené kráľovstvo bola vybraná nakoľko v roku 1959 skončilo druhé.
  • 1963 - súťaž hosťovala BBC v Londýne, pretože Francúzsko (víťaz Eurovision Song Contest 1962) hosťovanie odmietlo. Spojené kráľovstvo síce skončilo až štvrté, ale Monako a Luxembursko (druhé a tretie miesto) to odmietli tiež.
  • po remíze v roku 1969 (pozri Prehľad víťazov) hosťovala Eurovíziu v roku 1970 NOS v Amsterdame
  • 1972 - súťaž hosťovala BBC v Edinburghu, pretože Monako nebolo schopné zabezpečiť vhodné priestory a tak právo hosťovania "darovalo" Spojenému kráľovstvu.
  • 1974 - súťaž hosťovala BBC v Brightone, nakoľko Luxemburg hosťovanie odmietol. Spojené kráľovstvo bolo zvolené "zo zvyku".
  • 1980 - súťaž hosťovala NOS v Hágu po tom ako izraelská IBA odmietla hosťovanie nakoľko deň zvolený pre súťaž bol v Izraeli pamätný deň. Nemecko (na druhom mieste) hosťovanie taktiež odmietlo a tak bolo ponúknuté viacerím televíziam (vrátane BBC) avšak tie to odmietli a tak hosťovanie získala NOS.

Spievanie naživo a orchester

Všetky vokály musia byť spievané naživo (okrem nesúťažných vystúpení). Do roku 1998 musela hosťujúca televízia zabezpečiť živý orchester, pričom do roku 1973 musel všetku hudbu hrať on. Od tohto roku už boli povolené aj prednahraté stopy, no všetky použité nástroje museli byť na pódiu a orchester imitoval hru na nich. Táto podmienka bola v roku 1997 zrušená.

Jazyky

Jazyky v ktorých je povolené spievať sa v priebehu súťaže menili niekoľkokrát.

  • do roku 1965 nebolo žiadne jazykové obmedzenie
  • od roku 1966 do roku 1972 museli interpreti spievať v oficiálnom jazyku krajiny, ktorú reprezentovali
  • od roku 1973 do roku 1976 bolo jazykové obmedzenie zrušené
  • od roku 1977 do roku 1998 museli interpreti opäť spievať v jazyku krajiny, ktorú reprezentovali
  • od roku 1999 je opäť povolený ľubovoľný jazyk

Od roku 2000 vždy vyhrávali piesne v anglickom jazyku (víťazná pieseň Eurovízie 2004 „Wild Dances“ od Ruslany obsahovala aj ukrajinské pasáže, väčšina piesne však bola po anglicky). Tento trend narušila v roku 2007 Marija Šerifović, ktorej víťazná pieseň „Molitva“ bola v jej rodnom jazyku - srbčine. V roku 2008 však opäť vyhrala pesníčka v angličtine.

Vysielanie

Televízie musia Eurovíziu vysielať ako celok - všetky pesníčky, celé hlasovanie a nesúťažné vystúpenia. Výnimkou je prestávka určená na reklamu, ktorú môžu (ale nemusia) využiť. V prípade nevyužitia preberajú prestávkový program z dejiska súťaže. Reklamné prestávky bývajú väčšinou po polovici súťažných vystúpení a medzi uzavretím hlasovania a vyhlasovaním výsledkov.

Dĺžka piesne

V prvom ročníku (1956) nebolo žiadne obmedzenie dĺžky piesne. V roku 1957 bola odporúčená dĺžka 3 a pol minúty, od roku 1962 je prikázaná dĺžka piesní 3 minúty z dôvodu možnosti vymerania dĺžky programu ešte pred semifinále. Súťažiaci často vydávajú aj dlhšie verzie piesní, pričom pre účely súťaže použijú skrátenú verziu.

Ostatné pravidlá

  • Neexistuje žiadne globálne obmedzenie národnosti, alebo štátneho občianstva interpretov a skladateľov (vďaka tomu napr. v roku 1968 reprezentoval Rakúsko Karel Gott). Mnohé televízie však v národných kolách väčšinou tieto faktory obmedzujú na svojich občanov, prípadne osoby s národnosťou v danej krajine.
  • Od roku 1957 do roku 1970 boli povolení iba sólisti a duety. Následne sa obmedzenie zrušilo, od roku 1971 je však povolených maximálne 6 ľudí na pódiu počas vystúpenia.
  • Vystúpenie a texty nesmú znižovať úroveň súťaže.
  • Všetky osoby na pódiu musia mať aspoň 16 rokov.

Hlasovanie

Hlasovanie v súťaži sa menilo v priebehu súťaže niekoľko krát. Súčasný systém sa používa od roku 1975. Systém bodovania sa nachádza v časti Pravidlá -> Princíp súťaže.

V minulosti body udeľovala porota, v roku 1997 otestovali Rakúsko, Francúzsko, Nemecko, Švédsko a Spojené kráľovstvo telefonické hlasovanie. Testy boli úspešné a od roku 1998 je využívané vo všetkých hlasujúcich krajinách. Neskôr sa postupne vo vybraných krajinách spúštalo aj SMS hlasovanie.

Žiadna krajina nemôže hlasovať za seba!

Oznamovanie výsledkov

Oznamovanie výsledkov prebieha tak, že moderátori sa spájajú so štúdiami hlasujúcich televízií. Z nich moderátor televízie oznámi výsledky. Do roku 1993 sa používala telefonická linka, od roku 1994 sa spájajú cez videolinky, vďaka čomu je pri vyhlasovaní na obraze aj moderátor hlasujúcej televízie.

Až do roku 2003 sa s krajinami spájalo v rovnakom poradí v akom boli vystúpenia, kedže však v roku 2004 bolo zavedené semifinále, ktorého účastnícke krajiny tiež hlasujú, bolo toto pravidlo zrušené. V roku 2004 bolo poradie určené na základe ISO kódov, v roku 2005 najprv výsledky oznámili nepostupujúce krajiny v takom poradí v akom vystupovali v semifinále a následne postupujúce krajiny v takom poradí v akom spievali na finálovom večeri. V rokoch 2006 a 2007 bolo poradie vyhlasovania výsledkov náhodné. Výnimka bola v rokoch 1971 - 1973, kedy každá krajina posielala na večer dvoch porotcov, ktorý výsledky svojej krajiny vyhlásili v priamom prenose. Výnimkou bol aj prvý Eurovision Song Contest, na ktorom neboli výsledky vyhlasované postupne, ale bolo len vyhlásené, že vyhralo Švajčiarsko.

Do roku 2005 sa všetky body čítali postupne, od roku 2006 sa však pre zrýchlenie rozhodlo, že body 1 - 7 budú zobrazené naraz a potom sa už budú čítať postupne len body 8, 10 a 12.

Prípad remízy

V roku 1969 získali najvyšší počet bodov až štyri krajiny. Keďže neexistovalo pravidlo, ako postupovať, boli za víťaza označené všetky štyri krajiny. To rozhnevalo nevýherné krajiny, pričom Rakúsko, Fínsko, Švédsko, Nórsko a Portugalsko sa na protest v roku 1970 súťaže nezúčastnili.

EBU následne vytvorila pravidlo pre prípad remízy. V takejto situácií rozhoduje koľko krát získala krajina 12 bodov (to znamená, že napríklad ak by Ukrajina a Rusko získali rovnaký počet bodov, ale Ukrajine by 12 bodov udelilo viac krajín, víťazom je Ukrajina). Ak napriek tomu zostáva remíza, postupuje sa rovnako, avšak s 10 bodmi, ak aj vtedy zostáva remíza tak s 8 bodmi. V extrémne nepravdepodobnej situácií, že by naďalej bola remíza víťazom sú všetky krajiny. Toto pravidlo platí len pre prvé miesto finále a desiate miesto semifinále, v ostatných miestach môže byť remíza.

Slovensko na Eurovision Song Contest

Slovensko sa súťaže zúčastnilo štyri razy a to v rokoch 1993, 1994, 1996 a 1998 s týmito piesňami:

Rok Umiestnenie Interpret Pieseň
1993 nekvalifikovalo sa Elán „Amnestia na neveru“
1994 19 Tublatanka „Nekonečná pieseň“
1996 18 Marcel Palonder „Kým nás máš“
1998 21 Katarína Hasprová „Modlitba“
2009 - Ešte nevybratý Ešte nevybratý

V roku 2009 v Moskve sa opäť zúčastní aj Slovensko. Pieseň bude vybratá divákmi pomocou hlasovania a musí byť v slovenskom jazyku. Národné finále bude odvysielané 8. marca 2009.[1]

Prehľad víťazov

1956 Švajčiarsko Švajčiarsko Refrain Lys Assia
1957 Holandsko Holandsko Net Als Toen Corry Brokken
1958 Francúzsko Francúzsko Dors, Mon Amour André Claveau
1959 Holandsko Holandsko Een Beetje Teddy Scholten
1960 Francúzsko Francúzsko Tom Pillibi Jacqueline Boyer
1961 Luxembursko Luxembursko Nous Les Amoureux Jean-Claude Pascal
1962 Francúzsko Francúzsko Un Premier Amour Isabelle Aubret
1963 Dánsko Dánsko Dansevise Grethe & Jørgen Ingmann
1964 Taliansko Taliansko Non ho l'età Gigliola Cinquetti
1965 Luxembursko Luxembursko Poupée de cire, poupée de son France Gall
1966 Rakúsko Rakúsko Merci Chérie Udo Jürgens
1967 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Puppet On A String Sandie Shaw
1968 Španielsko Španielsko La, la, la Massiel
1969 [2] Španielsko Španielsko Vivo Cantando Salomé
Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Boom Bang-a-Bang Lulu
Holandsko Holandsko De Troubadour Lennie Kuhr
Francúzsko Francúzsko Un banc, un arbre, une rue Frida Boccara
1970 Írsko Írsko All Kinds Of Everything Dana
1971 Monako Monako Un banc, un arbre, une rue Séverine
1972 Luxembursko Luxembursko Après Toi Vicky Leandros
1973 Luxembursko Luxembursko Tu Te Reconnaîtras Anne-Marie David
1974 Švédsko Švédsko Waterloo ABBA
1975 Holandsko Holandsko Ding-A-Dong Teach-In
1976 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Save Your Kisses For Me Brotherhood of Man
1977 Francúzsko Francúzsko L'Oiseau Et L'Enfant Marie Myriam
1978 Izrael Izrael A-Ba-Ni-Bi Izhar Cohen & Alphabeta
1979 Izrael Izrael Hallelujah Gali Atari & Milk and Honey
1980 Írsko Írsko What's Another Year? Johnny Logan
1981 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Making Your Mind Up Bucks Fizz
1982 Nemecko Nemecko Ein Bisschen Frieden Nicole
1983 Luxembursko Luxembursko Si la vie est cadeau Corinne Hermès
1984 Švédsko Švédsko Diggi-Loo Diggi-Ley Herreys
1985 Nórsko Nórsko La det swinge Bobbysocks
1986 Belgicko Belgicko J'aime la vie Sandra Kim
1987 Írsko Írsko Hold Me Now Johnny Logan
1988 Švajčiarsko Švajčiarsko Ne partez pas sans moi Céline Dion
1989 Juhoslávia Juhoslávia Rock Me Riva
1990 Taliansko Taliansko Insieme: 1992 Toto Cutugno
1991 Švédsko Švédsko Fångad av en stormvind Carola
1992 Írsko Írsko Why Me Linda Martin
1993 Írsko Írsko In Your Eyes Niamh Kavanagh
1994 Írsko Írsko Rock 'n' Roll Kids Paul Harrington & Charlie McGettigan
1995 Nórsko Nórsko Nocturne Secret Garden
1996 Írsko Írsko The Voice Eimear Quinn
1997 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Love Shine A Light Katrina and the Waves
1998 Izrael Izrael Diva Dana International
1999 Švédsko Švédsko Take Me to Your Heaven Charlotte Perrelli
2000 Dánsko Dánsko Fly On The Wings Of Love Olsen Brothers
2001 Estónsko Estónsko Everybody Tanel Padar, Dave Benton & 2XL
2002 Lotyšsko Lotyšsko I Wanna Marie N
2003 Turecko Turecko Everyway That I Can Sertab Erener
2004 Ukrajina Ukrajina Wild Dances Ruslana
2005 Grécko Grécko My Number One Elena Paparizou
2006 Fínsko Fínsko Hard Rock Hallelujah Lordi
2007 Srbsko Srbsko Molitva Marija Šerifović
2008 Rusko Rusko Believe Dima Bilan

Účasť

V nasledujúcej tabuľke je prehľad debutov jednotlivých štátov na súťaži:

Rok Debutujúci štát
1956 Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Luxembursko, Holandsko, Taliansko, Švajčiarsko
1957 Rakúsko, Dánsko, Spojené kráľovstvo
1958 Švédsko
1959 Monako
1960 Nórsko
1961 Fínsko, Španielsko, Juhoslávia
1964 Portugalsko
1965 Írsko
1971 Malta
1973 Izrael
1974 Grécko
1975 Turecko
1980 Maroko
1981 Cyprus
1986 Island
1993 Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Slovinsko
1994 Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko
1998 Macedónsko
2000 Litva
2003 Ukrajina
2004 Albánsko, Andorra (štát), Bielorusko, Srbsko a Čierna Hora
2005 Bulharsko, Moldavsko
2006 Arménsko
2007 Česko, Gruzínsko, Čierna Hora, Srbsko[3]
2008 Azerbajdžan, San Maríno

Poznámky

  1. http://medialne.etrend.sk/uploady/eurovizia_press_material.pdf
  2. Nakoľko v tomto roku nebol definovaný postup v prípade remízy, vyhrali 4 krajiny.
  3. Predchádzajúce ročníky sa zúčastnilo spolu s Čiernou Horou.

Iné projekty

Externé odkazy

Šablóna:Link FA

Šablóna:Link FA

Šablóna:Link FA