Edgar (Anglicko): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d robot Pridal: cs:Edgar
Ptbotgourou (diskusia | príspevky)
d robot Zmenil: hu:Eadgar angol király
Riadok 52: Riadok 52:
[[he:אדגר, מלך אנגליה]]
[[he:אדגר, מלך אנגליה]]
[[hr:Edgar I. Miroljubivi]]
[[hr:Edgar I. Miroljubivi]]
[[hu:Edgar angol király]]
[[hu:Eadgar angol király]]
[[it:Edgar d'Inghilterra]]
[[it:Edgar d'Inghilterra]]
[[ja:エドガー (イングランド王)]]
[[ja:エドガー (イングランド王)]]

Verzia z 13:07, 26. január 2009

Edgar Mierumilovný
kráľ Anglicka (959-975)
kráľ Anglicka (959-975)
Narodenie943
Úmrtie8. júl 975
Winchester
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Edgar

Edgar Mierumilovný (* okolo 943 - 8. júl 975, Winchester) bol anglosaský kráľ, ktorý vládol v Anglicku v rokoch 959-975.

Rodina

Bol synom kráľa Edmunda I. a jeho manželky Elgivy (Aelfgifu). Bol bratom Edwyho, kráľa Anglicka v rokoch 955-959. Edgar bol ženatý dvakrát. Jeho prvou manželkou bola Ethelfleda († okolo 963), dcéra ealdormana Ordmaera, s ktorou mal syna Edurada (* okolo 962 - † 978). Jeho druhou manželkou bola Elfrida (Elfthryth, Ælfthryth), a z tohto manželstva vzišli dvaja synovia:

Edgar bol známy aj množstvom mileniek, s jednou z nich, s Wulfridou (Wulfthrith), mníškou, ktorú uniesol z opátstva Wilton, mal dcéru Edith (Eadgyth).

Život

Edgar osirel vo veľmi nízkom veku a tak starostlivosť o neho prevzal ealdorman Aethelstan Half-King s manželkou Aelfwinn. Kedže boli podporovateľmi kláštorných reforiem, zverili Edgarovu výchovu do rúk vedúcej osobnosti tohto hnutia svätému Aethelwoldovi, opátovi z Abingdonu.

Počas vlády svojho brata Edwyho bol nespokojnou šľachtou prehlásený kráľom Mercie a Northumbrie (957). Po smrti Edwyho († 15. október 959) sa stal kráľom celého Anglicka. Okamžite povolal z exilu svätého Dunstana, ktorý sa stal jeho radcom. Dunstanovi zveril biskupstvo vo Worcesteri a neskôr v Londýne, a v roku 961 obsadil Dunstan miesto canterburského arcibiskupa.

Vláda Edgara bola obdobím pokoja. Edgar bol podporovateľom kláštornej reformy, na ktorej spolupracoval nielen s Dunstanom, ale aj Oswaldom z Worcesteru a svojím učiteľom z detstva Aethelwoldom. Boli zriaďované nové benediktínske kláštory po celej krajine, zo starých kláštorov boli vyhnaní kňazi a kanonici, ktorých disciplína bola uvoľnená, a boli nahradení mníchmi, riadiacimi sa regulou sv. Benedikta. Okrem toho vydal zákony, ktoré boli uznávané nasledujúcimi generáciami. Zaviedol jednotnú menu v celej krajine. Uskutočnil reorganizáciu anglického loďstva, ktoré malo chrániť brehy Anglicka pred dánskymi vpádmi.

Roku 973 sa uskutočnila Edgarova korunovácia v Bathe. Táto majestátna ceremónia však nebola chápaná ako inciácia, ale ako vyvrcholenie jeho vlády. Bola zaznamenaná v básni v Anglosaskej kronike a na jej základe sú dodnes založené korunovácie britských panovníkov. Po tejto korunovácii sa odobral Edgar do Chesteru, kde sa stretol so šiestimi alebo (podľa neskorších kronikárov) s ôsmimi kráľmi, vrátane kráľov zo Škótska a Strathclyde, ktorí mu to zložili sľub vernosti, s tým že budú jeho vazalmi na zemi aj na mori.

Edgar zomrel na vrchole moci 8. júla 975 vo Winchesteri. Pochovaný bol v opátstve Glastonbury v Somersete. Jeho nástupcom sa stal jeho syn z prvého maželstva Eduard II. Mučeník.

Iné projekty

Externé zdroje