Džer: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TXiKiBoT (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: hr:Djer
TXiKiBoT (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: eu:Dyer
Riadok 43: Riadok 43:
[[en:Djer]]
[[en:Djer]]
[[es:Dyer (faraón)]]
[[es:Dyer (faraón)]]
[[eu:Dyer]]
[[fi:Djer]]
[[fi:Djer]]
[[fr:Djer]]
[[fr:Djer]]

Verzia z 18:02, 27. január 2009

Mená Džera v hieroglyfoch
Rodné meno
<
M17X1U33
>

Atti/Iteti
(j-ti)
Horovo meno
<
G5M37
>

Džer
(dr-j)
Zlatý Hor
<
G8N35
S12
>

(nj-nbw)

Džer, podľa Manehta Athótis bol egyptským faraónom 1. dynastie. Vládol približne v rokoch 2999/29802952/2860 pred Kr. Je to prvý faraón, u ktorého poznáme zlaté meno (Zlatý Hor).

Príbuzenstvo

Vláda

Džer na trón nastúpil po Itim. Zachovalo sa množstvo nápisov, ktoré nás informujú o jeho vláde. S najväčšou pravdepodobnosťou upevnil krajinu a skonsolidoval pomery v nej. S veľkou pravdepodobnosťou viedol úspešnú vojnu na západe proti Líbyjcom, na juhu, kde bojoval s Núbijcami, prenikol až k druhému nílskemu kataraktu. V čase jeho vlády veľmi prosperovala ekonomika, rozvíjala sa umelecká výroba, najmä klenotníctvo a kovorytectvo. Po jeho smrti sa prvdepodobne na čas stala vládkyňou Egypta jeho manželka Merjetneit, prvá vládkyňa krajiny v celej histórii Egypta.

Hrobka

Ako väčšina panovníkov 1. dynastie si aj Džer nechal postaviť dve hrobky. Jednu hrobku si nechal postaviť v Abyde. Jej nadzemná časť merala zhruba 22x20 metrov. Okolo hrobky bolo objavených 338 hrobov na všetkých štyroch stranách, tieto hroby boli určené pre kráľovo služobníctvo a otrokov. Nie je však jasné, či boli pochovaní súčasne s kráľom, alebo potom, ako zomreli prirodzenou smrťou. Druhá Džerova hrobka sa nachádza v Sakkáre. Rozmery jej nadzemnej časti boli približne 41,3x15,5 metrov. V nadzemnej časti mala dvadsaťdeväť miestností, v podzemnej šesť miestností a pohrebnú komoru. Hrobka v Sakkáre bola s veľkou pravdepodobnosťou hrobkou skutočnou, teda tá v Abyde bola iba symbolickou. Múmia však nebola nájdená ani v jednej z nich.

Pozri aj

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Džer


Džer
Vladárske tituly
Predchodca
Iti
Egyptský faraón
2999/2980 pred Kr.2952/2860 pred Kr.
Nástupca
Wadži