Dargovský priesmyk: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Iné projekty
obrázok, aktualizácia údajov (hotel, čerpacia stanica)
Riadok 9: Riadok 9:
Taktiež tadeto prechádza červeno-značkovaný turistický chodník (súčasť medzinárodnej trasy [[EB]]) do [[Herlianske sedlo|Herlianskeho sedla]] a vychádza modro-značkovaný turistický chodník do rekreačného strediska [[Borda-kúpele]].
Taktiež tadeto prechádza červeno-značkovaný turistický chodník (súčasť medzinárodnej trasy [[EB]]) do [[Herlianske sedlo|Herlianskeho sedla]] a vychádza modro-značkovaný turistický chodník do rekreačného strediska [[Borda-kúpele]].


V priesmyku je parkovisko a motorest. Severne od neho leží rekreačné stredisko [[Borda-kúpele]], východne rekreačné stredisko [[Biele Studničky]].
V priesmyku je parkovisko, motorest, hotel a čerpacia stanica. Severne od neho leží rekreačné stredisko [[Borda-kúpele]], východne rekreačné stredisko [[Biele Studničky]].

[[Súbor:Slovakia memorial Dargov 5.jpg|náhľad|vpravo|Sovietsky tank T-34 umiestnený pri Pamätníku v Dargovskom priesmyku]]


== Iné projekty ==
== Iné projekty ==

Verzia z 12:47, 30. január 2009

Dargovský priesmyk (473 m n. m.) je priesmyk (sedlo) v hlavnom hrebeni centrálnej časti Slanských vrchov, oddeľuje podcelky Mošník na severe a Bogota na juhu.

Priesmyk sa nachádza na severovýchodnom úpätí vrchu Ploská (601,8 m n. m.) a je pramennou oblasťou Trnávky.

Pamätník v Dargovskom priesmyku

Pri 7-týždňových bojoch tu na prelome decembra 1944 a januára 1945 padlo vyše 22 000 sovietskych vojakov. Strategickú obrannú líniu Slanských vrchov prelomila sovietska armáda 18.1.1945. Miestami bojov vedie náučný chodník s expozíciami vojenskej techniky a s rekonštruovanými bunkrami, zemľankami a vojenskými stanovišťami. Na monumentálnom piedestále, výrazne zasadenom v scenérii hôr, stojí pamätník víťazstva. Pamätná izba bojových tradícií vedľa pamätníka žiaľ už nie je v prevádzke a z Ružového sadu vďaky s 22 000 ružami, vysadeného na mieste bývalého mínového poľa (plocha 7 ha), dnes nezostalo už vôbec nič.

Priesmykom vedie dôležitá cestná spojnica Košíc so Zemplínom, cesta I/50 ako súčasť medzinárodnej európskej trasy E50.

Taktiež tadeto prechádza červeno-značkovaný turistický chodník (súčasť medzinárodnej trasy EB) do Herlianskeho sedla a vychádza modro-značkovaný turistický chodník do rekreačného strediska Borda-kúpele.

V priesmyku je parkovisko, motorest, hotel a čerpacia stanica. Severne od neho leží rekreačné stredisko Borda-kúpele, východne rekreačné stredisko Biele Studničky.

Sovietsky tank T-34 umiestnený pri Pamätníku v Dargovskom priesmyku

Iné projekty