Mughali: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Ginosbot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: hu:Mogul Birodalom
BOTarate (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: vi:Đế quốc Môgôn
Riadok 63: Riadok 63:
[[tr:Babür İmparatorluğu]]
[[tr:Babür İmparatorluğu]]
[[ur:مغلیہ سلطنت]]
[[ur:مغلیہ سلطنت]]
[[vi:Đế quốc Môgôn]]
[[zh:莫卧儿帝国]]
[[zh:莫卧儿帝国]]

Verzia z 18:27, 4. február 2009

Súbor:Mughals.JPG
Ríša Veľkých Mughalov (roku 1700)

Mughali alebo Moguli (moguli) alebo Veľkí Mughali alebo Veľkí Moguli bola moslimská dynastia, ktorá v rokoch 15261858 (s prerušením) vládla štátu dnes nazývanému Ríša (Veľkých) Mughalov/Mogulov alebo Ríša mogulov alebo Mughalská/Mogulská ríša. Ríša sa nachádzala v dnešnom Afganistane, Pakistane a severnej (neskôr celej) Indii a patrila medzi najvýznamnejšie svetové mocnosti 17. storočia. O jej rozvoj sa zaslúžil najmä Akbar I. Veľký (1556 - 1605).

Mughalskú ríšu založil stredoázijský dobrodruh Bábur, ktorý ako trinásťročný prišiel o rodné panstvo v oblasti Samarkandu. Po viac ako desiatich rokoch potuliek a neúspešných pokusoch získať si nové kráľovstvo sa v roku 1504 podnikavý mladík zmocnil afganského Kábulu a jeho okolia.

Stredoázijských kočovníkov vždy lákala susedná bohatá a ľudnatá India. Bábur nebol výnimkou. V roku 1526 porazil najvýznamnejšieho panovníka oblasti, dillíjskeho sultána a založil si tu vlastný štát. Bábur bol po otcovi priamy potomok dobyvateľa Tímúra, po matke dokonca odvodzoval svoj pôvod od legendárneho Džingischána. Sám sa považoval za Turka. Meno ním založenej dynastie však pochádza od perzského označenia pre Mongolov.

Akbar bol Báburovým vnukom. Keď sa v roku 1542 narodil, jeho otec dočasne prišiel o moc a bol práve na úteku. Akbar tak bol vlastne druhým zakladateľom ríše. Po nástupe na trón v roku 1556 ju postavil na pevné mocenské aj ekonomické základy.

Zoznam vládnucich Mughalov

Pozri Zoznam vládcov Mughalskej ríše

Šablóna:Link FA