Microraptor: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Dudo (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Dudo (diskusia | príspevky)
obrazok
Riadok 87: Riadok 87:




'''Microraptor''' bol na [[dinosaurus|dinosaurie]] pomery maličký, iba okolo 40 cm. dlhý vtákovitý teropod zo skupiny [[Maniraptora]]. Tento dravec nemal na rozdiel od príbuzného rodu [[Deinonychus]] taký výrazný pazúr na každej zadnej nohe a väčšinu života strávil v korunách stromov. Telo mal dokázateľne porastené perím, ktoré bolo najdlhšie na ramenách, zadných končatinách a chvoste, pričom vlastne vlastne tvorilo štyri krídla, nástroj ideálny pre kĺzavý let. Na kostre mikroraptora badať znaky [[vták]]ov, dromeosaurov (''Dromaeosauridae'') a aj troodonov (''Troodontidae''). Presná klasifikácia je neistá, odborníci sa len zhodujú, že patrí blízko k pôvodu ako vtáctva, tak dromeosauridov. Zaujímavá je malá veľkosť jeho hlavy v pomere k telu. Podľa nových štúdií je zrejme bližšie príbuzný vtákom než ktorýkoľvek iný dinosaurus, [[archaeopteryx|archeopteryxa]] nevynímajúc. Známy je z kompletných pozostatkov dvoch alebo troch druhov. Žil pred približne 120 miliónmi rokov, nájdený v Číne.
'''Microraptor''' bol na [[dinosaurus|dinosaurie]] pomery maličký, iba okolo 40 cm. dlhý vtákovitý teropod zo skupiny [[Maniraptora]]. [[Image:Microraptor gui (dinos).jpg|thumb|350px|left|Skamenelina jedinca rodu Microraptor, na ktorej sa zachovalo aj skamenené perie.]]Tento dravec nemal na rozdiel od príbuzného rodu [[Deinonychus]] taký výrazný pazúr na každej zadnej nohe a väčšinu života strávil v korunách stromov. Telo mal dokázateľne porastené perím, ktoré bolo najdlhšie na ramenách, zadných končatinách a chvoste, pričom vlastne vlastne tvorilo štyri krídla, nástroj ideálny pre kĺzavý let. Na kostre mikroraptora badať znaky [[vták]]ov, dromeosaurov (''Dromaeosauridae'') a aj troodonov (''Troodontidae''). Presná klasifikácia je neistá, odborníci sa len zhodujú, že patrí blízko k pôvodu ako vtáctva, tak dromeosauridov. Zaujímavá je malá veľkosť jeho hlavy v pomere k telu. Podľa nových štúdií je zrejme bližšie príbuzný vtákom než ktorýkoľvek iný dinosaurus, [[archaeopteryx|archeopteryxa]] nevynímajúc. Známy je z kompletných pozostatkov dvoch alebo troch druhov. Žil pred približne 120 miliónmi rokov, nájdený v Číne.



== Pozri aj ==
== Pozri aj ==
Riadok 93: Riadok 94:
* [[Tetanurae]]
* [[Tetanurae]]
* [[Deinonychus]]
* [[Deinonychus]]



[[Kategória: dinosaury]]
[[Kategória: dinosaury]]

Verzia z 10:27, 27. december 2005

Šablóna:Taxobox živočíchy


Microraptor bol na dinosaurie pomery maličký, iba okolo 40 cm. dlhý vtákovitý teropod zo skupiny Maniraptora.

Skamenelina jedinca rodu Microraptor, na ktorej sa zachovalo aj skamenené perie.

Tento dravec nemal na rozdiel od príbuzného rodu Deinonychus taký výrazný pazúr na každej zadnej nohe a väčšinu života strávil v korunách stromov. Telo mal dokázateľne porastené perím, ktoré bolo najdlhšie na ramenách, zadných končatinách a chvoste, pričom vlastne vlastne tvorilo štyri krídla, nástroj ideálny pre kĺzavý let. Na kostre mikroraptora badať znaky vtákov, dromeosaurov (Dromaeosauridae) a aj troodonov (Troodontidae). Presná klasifikácia je neistá, odborníci sa len zhodujú, že patrí blízko k pôvodu ako vtáctva, tak dromeosauridov. Zaujímavá je malá veľkosť jeho hlavy v pomere k telu. Podľa nových štúdií je zrejme bližšie príbuzný vtákom než ktorýkoľvek iný dinosaurus, archeopteryxa nevynímajúc. Známy je z kompletných pozostatkov dvoch alebo troch druhov. Žil pred približne 120 miliónmi rokov, nájdený v Číne.


Pozri aj