Hur (Mojžiš): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bronto (diskusia | príspevky)
d Hur (Biblia) premiestnená na Hur (Mojžiš)
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
'''Hur''' bol blízky spoločník [[Mojžiš]]a počas 40-ročného putovania [[Izraeliti|Izraelitov]] po púšti z egyptského zajatia do Palestíny. Žil v 15. alebo 13. storočí pred naším letopočtom. Biblia ho priamo spomína dva razy, zakaždým ako jedného z vodcov Izraelitov: podľa knihy [[Exodus (Biblia)|Exodus]] ( Exodus 17,8 - 16 ) počas bitky Izraelitov s [[Amalekiti|Amalekitmi]] držal Hur spoločne s Mojžišovým bratom Áronom Mojžišove ruky, každý z jednej strany, aby mohli Izraeliti takto s božou pomocou Amalekitov poraziť. Podľa Exodus 24,14 ustanovil Mojžiš po svojom odchode na horu [[Sinaj]] za svojich zástupcov svojho brata Árona a Hura. V jeho neprítomnosti mali dočasne dozerať na Izraelitov a súdiť ich vzájomné spory.
{{na úpravu}}
'''Hur''' bol blízkym spoločníkom [[Mojžiš]]a počas 40-ročného putovania [[Izraeliti|Izraelitov]] po púšti z egyptského zajatia do Palestíny. Žil v 15. alebo 13. storočí pred naším letopočtom. Biblia ho priamo spomína dva razy, zakaždým ako jedného z vodcov Izraelitov: podľa knihy [[Exodus (Biblia)|Exodus]] ( Exodus 17,8 - 16 ) počas bitky Izraelitov s [[Amalekiti|Amalekitmi]] držal Hur spoločne s Mojžišovým bratom Áronom Mojžišove ruky, každý z jednej strany, aby mohli Izraeliti takto s božou pomocou Amalekitov poraziť. Podľa Exodus 24,14 ustanovil Mojžiš po svojom odchode na horu [[Sinaj]] za svojich zástupcov svojho brata Árona a Hura. V jeho neprítomnosti mali dočasne dozerať na Izraelitov a súdiť ich vzájomné spory.


Židovský historik [[Josephus Flavius]] tvrdí, že Hur bol Mojžišovým a Áronovým švagrom. Mal za manželku ich sestru prorokyňu Mirjam. Keď sa postavil proti uctievaniu zlatého teľaťa, vzbúrení Izraeliti ho zabili.
Židovský historik [[Josephus Flavius]] tvrdí, že Hur bol Mojžišovým a Áronovým švagrom. Mal za manželku ich sestru prorokyňu Mirjam. Keď sa postavil proti uctievaniu zlatého teľaťa, vzbúrení Izraeliti ho zabili.

Verzia z 02:08, 3. marec 2009

Hur bol blízky spoločník Mojžiša počas 40-ročného putovania Izraelitov po púšti z egyptského zajatia do Palestíny. Žil v 15. alebo 13. storočí pred naším letopočtom. Biblia ho priamo spomína dva razy, zakaždým ako jedného z vodcov Izraelitov: podľa knihy Exodus ( Exodus 17,8 - 16 ) počas bitky Izraelitov s Amalekitmi držal Hur spoločne s Mojžišovým bratom Áronom Mojžišove ruky, každý z jednej strany, aby mohli Izraeliti takto s božou pomocou Amalekitov poraziť. Podľa Exodus 24,14 ustanovil Mojžiš po svojom odchode na horu Sinaj za svojich zástupcov svojho brata Árona a Hura. V jeho neprítomnosti mali dočasne dozerať na Izraelitov a súdiť ich vzájomné spory.

Židovský historik Josephus Flavius tvrdí, že Hur bol Mojžišovým a Áronovým švagrom. Mal za manželku ich sestru prorokyňu Mirjam. Keď sa postavil proti uctievaniu zlatého teľaťa, vzbúrení Izraeliti ho zabili.