Kung-fu: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
d Revízia 2138385 používateľa 95.102.52.171 (diskusia) bola vrátená
Riadok 34: Riadok 34:
[[uk:Гунфу]]
[[uk:Гунфу]]
[[vi:Kung fu]]
[[vi:Kung fu]]


'''
'''''Tučný text'''''
Dedina Kung - Fu šaolinských bojových umení'''

Dedinka alebo osada je na polceste medzi zastávkou Pilisszentlélek a Dobogókő autobus číslo 16 chodí dosť zriedkavo do týchto odľahlých oblastí a pri dedine oficiálna zastávka nie je. Stačí dobrá mapa a trochu kondície a cez les sa tam dostanete za 3 - 4 hodiny. Dedinka šaolinských bojovníkov vznikla z niekdajšej vojenskej rekreačnej oblasti. Po revolúcii 1989 na ďalšiu údržbu neboli financie. Na mape je toto miesto označené názvom MEXIKÓ"...

Po mnohonásobných úspechoch svetových súťaží maďarských šaolinov v Argentíne, Budapešti a v Tokiu odkiaľ doniesli 11 zlatých, 8 strieborných a 8 bronzových medailí. Po ročnej rekonštrukcii tu vybudovali útulné domčeky svätyňu a centrum dedinky, kde je jedáleň, telocvičňa a kúpele.

Po prehodnotení terénu a kilometrov som predsa len išiel tým autobusom. Šofér bol veľmi ochotný, zastavil hneď pri odbočke. Po pár krokoch som zbadal atrapu čínskej brány s dvoma umelohmotnými figúrkami ľudskej veľkosti. Musím konštatovať, že odľahlý les je ideálne miesto pre takéto "umelecké dielo".

Verzia z 11:40, 4. marec 2009

Kung-fu

Kung-fu (čín. 功夫) je čínske bojové umenie. Samotný termín označuje všeobecne nadobudnuté schopnosti alebo zručnosť.

Samotné bojové umenie je ťažko zaškatuľkovať, pretože od svojich počiatkov v Šaolinských kláštoroch sa rozvinulo do nespočetných foriem a štýlov. Kung fu využíva rozmanité bloky, údery, kopy, chmaty, tlakové body a zbrane, mnoho techník a štýlov naberá inšpiráciu z prírody, resp. zvierat (modlivka, tiger, had...). Tak, ako mnohé iné bojové umenia, aj kung-fu učí nielen sebaobranu a boj, ale aj duševnú vyrovnanosť a harmóniu tela a mysle.