Ahmose I.: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TXiKiBoT (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: lv:Jahmoss I
NobelBot (diskusia | príspevky)
d robot Zmenil: de:Ahmose I.
Riadok 39: Riadok 39:
[[ca:Amosis]]
[[ca:Amosis]]
[[cs:Ahmose I.]]
[[cs:Ahmose I.]]
[[de:Ahmose]]
[[de:Ahmose I.]]
[[en:Ahmose I]]
[[en:Ahmose I]]
[[es:Amosis I]]
[[es:Amosis I]]

Verzia z 22:13, 15. marec 2009

Ahmose I v hieroglyfoch
praenomen alebo trónne meno
M23
t
L2
t
ra
nb
F9
t t
nomen alebo vlastné meno
G39N5
iaHmss

Ahmose I. (tiež známy ako Amasis I alebo Amosis I.; trónne meno: Nebpehtejre) bol faraón v starovekom Egypte a zakladateľ 18. dynastie a prvý vládca Novej ríše. Vládol v rozmedzí približne 1550 pred Kr.-1525 pred Kr..

Život

Patrí medzi najvýznamnejších panovníkov starovekého Egypta. Zaslúžil sa o historické ukončenie nadvlády ázijských Hyksósov. Jeho brat bol Kamose a otec Sekenenre, ktorí vládli vo Wesete nad Horným Egyptom. Podľa Egyptských pamätihodností vládol 25 rokov, posledný datovaný dokument je z 22. roku vlády. Víťazstvo nad Hyksósmi stálo mnoho krvi a času. Títo dobyvatelia sa cítili v Egypte ako doma. Je možné, že ich králi (po egyptsky hekau chasut) ovládli len Dolný Egypt, kde si vybudovali opevnené mesto Hutwarete (v neskoršom Džanete) a Horný Egypt nikdy nedobyli. Prvý o ktorom vieme, že sa im postavil do odporu bol kráľ Sekenenre v boji však padol. Znova sa po ňom postavil syn a nástupca Kamose, Apopi II. mesto však ubránil. Úspechy Kamoseho umožnili potom Ahmosemu I., aby boj víťazne dokončil.

Ahmose I. bol vynikajúci vojvodca a organizátor. V šlapajách svojho predchodcu sa vypravil na sever, s vojskom a loďstvom sa dostal pred Hutwartet a mocným úderom ho dobyl. Zvyšky jeho vojsk vyhnal za východné hranice Egypta a prenasledoval ich hlboko do Ázie, kde postupne zničil všetky ich oporné body. Zlikvidoval vyše dvestoročnú anarchiu a nastolil v krajine vládu podľa domácich tradícií. Dal vyčistiť zavlažovacie kanály, postaviť zničené mestá a obnoviť chrámy zrúcané Hyksósmi (medzi nimi aj prastarý chrám v Mennofere čiže Memfise). Pochovať sa dal na starom pohrebisku Wasetských kráľov pri dnešnej Dra Abú ´n-Nage. Nechal si tam postaviť pyramídu. Malou pyramídou si dal však ozdobiť svoj symbolický hrob v Abdžu (Abyde). Jeho hrobku síce vykradli už v staroveku, múmiu sa však už predtým podarilo „kňazským kráľom“ z 21. dynastie zachrániť.

Potomkovia

Ahmose I. sa oženil s Ahmose-Nefertari, svojou sestrou, a mali niekoľko detí vrátane:

  • Merytamun – najstaršia dcéra Ahmose-Nefertari (zomrela mladá)
  • Tair – dcéra Kasmut
  • Satamun – druhá dcéra Ahmose-Nefertari (zomrela mladá)
  • Saamen – najstarší syn Ahmose-Nefertari (zomrel ako dieľa)
  • Aahotep – tretia dcéra Ahmose-Nefertari (stala sa kráľovnou)
  • Amenhotep I. - tretí syn Ahmose-Nefertari (faraón)
  • Satkames – štvrtá dcéra Ahmose-Nefertari (zomrela vo veku 30 rokov)
  • Henttameh – dcéra Thenthapi
  • Ahmose - dcéra

Jeho syn, Amenhotep I, bol jeho následníkom.

Archeológia

Roku 1881 jeho múmiu našli archeológovia, ktorí šli po stopách arabských vykrádačov hrobov. Objavili ju spolu s múmiami ďalších kráľov Novej ríše v tajnom úkryte pri Dér el-Bahrí. Dnes je aj s drahocennou pozlátenou rakvou v Egyptskom múzeu v Káhire.

Externé odkazy

  • SPŠH Košice Zdroj, z ktorého (pôvodne) čiastočne čerpal tento článok


Ahmose I.
Vladárske tituly
Predchodca
Kamose
Egyptský faraón
1550 pred Kr.1525 pred Kr.
Nástupca
Amenhotep I.

Šablóna:Link FA