Klasická mechanika: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
dBez shrnutí editace
presun z iného článku
Riadok 1: Riadok 1:
'''Klasická mechanika''' je najstaršia fyzikálna teória, ktorá si dodnes zachovala pôvodný tvar;
'''Klasická mechanika''' je najstaršia fyzikálna teória, ktorá si dodnes zachovala pôvodný tvar; mechanika, v ktorej sa neuvažujú kvantové javy. Klasická mechanika sa spravidla nazýva Newtonova (nerelativistická) mechanika; niekedy sa však pod pojmom klasickej mechaniky rozumie Newtonova aj Einsteinova mechanika, t. j. mechanika nerelativistických aj relativistických javov.
mechanika, v ktorej sa neuvažujú kvantové javy. Klasická mechanika sa spravidla nazýva Newtonova (nerelativistická) mechanika; niekedy sa však pod pojmom klasickej mechaniky rozumie Newtonova aj Einsteinova mechanika, t. j. mechanika nerelativistických aj relativistických javov.


Klasická mechanika je dodnes základom [[teoretická fyzika|teoretickej fyziky]] a vzorom
Klasická mechanika je dodnes základom [[teoretická fyzika|teoretickej fyziky]] a vzorom
[[fyzikálna teória|fyzikálnej teórie]].
[[fyzikálna teória|fyzikálnej teórie]].

Vznik mechaniky sa uskutočnil z požiadaviek [[technika|techniky]] a [[astronómia|astronómie]] a k jej rozvoju prispelo využitie metódy geometrie ([[Archimedes]]).


== Pozri aj ==
== Pozri aj ==

Verzia z 17:03, 16. marec 2009

Klasická mechanika je najstaršia fyzikálna teória, ktorá si dodnes zachovala pôvodný tvar; mechanika, v ktorej sa neuvažujú kvantové javy. Klasická mechanika sa spravidla nazýva Newtonova (nerelativistická) mechanika; niekedy sa však pod pojmom klasickej mechaniky rozumie Newtonova aj Einsteinova mechanika, t. j. mechanika nerelativistických aj relativistických javov.

Klasická mechanika je dodnes základom teoretickej fyziky a vzorom fyzikálnej teórie.

Vznik mechaniky sa uskutočnil z požiadaviek techniky a astronómie a k jej rozvoju prispelo využitie metódy geometrie (Archimedes).

Pozri aj

Externé odkazy

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.