Paracetamol: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
VolkovBot (diskusia | príspevky)
IW-BOT (diskusia | príspevky)
d Bot: af:Parasetamol je najlepší článok
Riadok 36: Riadok 36:
{{Link FA|pl}}
{{Link FA|pl}}


[[af:Parasetamol]]
[[af:Parasetamol]] {{Link FA|af}}
[[ar:باراسيتامول]]
[[ar:باراسيتامول]]
[[bg:Парацетамол]]
[[bg:Парацетамол]]

Verzia z 20:16, 20. marec 2009

štruktúra paracetamolu (N-acetyl-p-aminofenol)

Paracetamol je liečivá látka s analgetickými a antipyretickými účinkami. Z chemického hľadiska ide o derivát anilínu.

Mechanizmus účinku

Paracetamol je centrálne pôsobiaca látka, inhibuje COX-2 (cyklooxygenázu 2) v hypotalame (antipyretický účinok) a nepriamo pôsobí na serotoninové 5-HT3-receptory v mieche (analgetický účinok). Nástup účinku je do 30 minút od požitia.

Nežiadúce účinky

Paracetamol je vo vyšších dávkach (už 10-15 g) hepatotoxický a vyvoláva zlyhanie pečene, ktoré môže skončiť smrťou. V bežných dávkach sa môže niekedy objaviť aj alergická kožná reakcia. Jeho antidotom je acetylcysteín.

Dávkovanie

Obvyklé dávkovanie je 500-1000 mg paracetamolu v jednej dávke, možno opakovať po 4-6 hod., maximálne však 4 g za deň. Deti obvykle užívajú 10-15 mg/kg svojej váhy, maximálne 50 mg/kg za deň. V tehotenstve sa paracetamol nesmie užívať v priebehu 1. trimestra, v ďalšom období tehotenstva je povolený.

Indikácia

Paracetamol dobre pôsobí proti bolesti a vysoké teplote. Užíva sa pri bolestiach rôzneho pôvodu a pri zvýšenej teplote predovšetkým pri virózach. Je všeobecne dobre tolerovaný, šetrný k žalúdku a môžu ho užívať malé deti, u ktorých je kontraindikovaná kyselina acetylsalicylová. Pri terapii sa neodporúča konzumovať alkoholické nápoje, ktoré v reakcii spôsobujú vznik toxínov v pečeni. Podobnú reakciu ako alkohol spôsobuje aj veľké množstvo kofeínu a teínu (čaj alebo kombinované prípravky proti chrípke). Tablety sa odporúča užívať po jedle.

Lieková forma

Užíva sa perorálne (tablety, syrup) alebo per rectum (čípky). U nás registrované lieky obsahujúce paracetamol sú: Acifein, APO-Acetaminophen, Ataralgin, Ben-U-Ron, Calpol, Coldrex, Daleron, Efferalgan, Fervex, Grippostad, Korylan, Medipyrin, Mexalen, Mexavit, Migraeflux Orange N, Migränerton, Panadol, Paralen, Saridon, Scutamil C, Solpadeine, Spasmopan, Talvosilen, Tomapyrin, Valetol, Zaldiar.

Pramene

  • Dagmar Lincová, Hassan Farghali a kol. Základní a aplikovaná farmakologie. Semily: Galén; Praha: Karolinum, 2002, s. 276.
  • Kol. Pharmindex Brevíř 2005, Praha: MediMedia, 2005, s. 183n.


Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA

Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA