Antonín Fleischer: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Riadok 11: Riadok 11:
== Bibliografia ==
== Bibliografia ==
* Fleischer, A.: Krátká rozprava o lykožroutech čili kůrovcích, o pohrome jimi na lesích způsobené.
* Fleischer, A.: Krátká rozprava o lykožroutech čili kůrovcích, o pohrome jimi na lesích způsobené.
* Fleischer, A.: Přehled brouků fauny Československé republiky.
* Fleischer, A.: 1927-1930, [[Přehled brouků fauny Československé republiky]]. Práce z entomologického oddelení Moravského zemského musea, čís. 1. Brno, 485 pp + 1 portrét.

==Zdroje informácií o autorovi==
==Zdroje informácií o autorovi==
* Horn, Walther (H. R.): 1935, [Fleischer, A.]. Arb. morph. taxon. Ent. Berlin-Dahlem, 2(1): p. 63.
* Horn, Walther (H. R.): 1935, [Fleischer, A.]. Arb. morph. taxon. Ent. Berlin-Dahlem, 2(1): p. 63.

Verzia z 10:09, 28. marec 2009

MUDr. Antonín Fleischer (* 17. február 1850, Rovečné, Česko – † 22. október 1934, Brno, Česko) - bol železničný lekár a významný český entomológkoleopterológ.

Životopis

Narodil sa v rodine evanjelického farára v Rověčíně na Morave. Po skončení obecnej školy v rodisku a poslednej triedy v Poličke pokračoval v štúdiu na evanjelickom gymnáziu v Tešíne. Po maturitách v roku 1870 pokračoval jeden rok v štúdiu medicíny vo Viedni a potom pokračoval v ďalšom štúdiu v Prahe. Tu bol v roku 1875 promovaný za doktora medicíny. Po skončení štúdií bol po roku pridelený ako sekundárny lekár do Brna. V roku 1878 bol pridelený služobne do Brnenskej vojenskej nemocnice a po demobilizácii v roku 1880 zahajuje samostatnú lekársku prax. Od r. 1881 pôsobil ako praktický lekar v Brne. Dlhé roky bol členom „Zemské zdravotní rady“ a šesť rokov pred vojnou bol aj členom „Nejvyšší zdravotní rady“ vo Viedni. Zomrel v Brne roku 1934.

Entomologické aktivity

Od gymnaziálnych rokov (od šiestej triedy evanjelického gymnázia) sa Fleischer venoval štúdiu chrobákov v svojom okolí. V Tešíne sa zoznámil s Edmundom Reitterom, ktorý v tom čase pôsobil ako hospodársky pratikant a venoval sa tiež zberu a štúdiu chrobákov. Po celý ďalší život ich spájalo veľké priateľstvo a spolupráca. Svoje zbery prevádzal v Čechách, na Morave, v Sliezsku, ale i v Rakúsku a na území Uhorska. V oblasti Balkánu robil zbery v Istrii, Dalmácii a Hercegovine. Zvlášť podrobne robil prieskum okolia Brna a južnej Moravy. Českú entomofaunu obohatil svojimi zbermi o viacero významných nových nálezov chrobákov. Dr. Fleischer vlastnil jednu z nejväčších súkromných zbierok chrobákov v strednej Európe, ktorá pozostávala z viac ako 20 000 druhov. Pôsobil v entomologickom obore i organizačne: pracoval v entomologickej sekcii „Přírodovědeckého spolku v Brně“. Napísal viacero prác (vyše 80), z ktorých je snáď najvýznamnejšia: „Přehled brouků fauny Československé republiky“, ktorá bola vydaná v Brne v rokoch 1927 - 1930. Počas svojho života spolupracoval s mnohými významnými entomológmi vtedajšej doby na území Rakúsko-Uhorskej monarchie, akými boli okrem Edmunda Reittera aj: Boleslav Kotula, Theodor Kittner, Julius Müller, Julius Redtenbacher, Emanuel Lokaj senior, Adolf Walter, Romuald Formánek a mnohí iní. S istotou môžeme dnes zaradiť MUDr. Antonína Fleischera k najväčším koleopterológov z Českej republiky (vtedy ešte v rámci Rakúsko-Uhorskej monarchie).

Bibliografia

  • Fleischer, A.: Krátká rozprava o lykožroutech čili kůrovcích, o pohrome jimi na lesích způsobené.
  • Fleischer, A.: 1927-1930, Přehled brouků fauny Československé republiky. Práce z entomologického oddelení Moravského zemského musea, čís. 1. Brno, 485 pp + 1 portrét.

Zdroje informácií o autorovi

  • Horn, Walther (H. R.): 1935, [Fleischer, A.]. Arb. morph. taxon. Ent. Berlin-Dahlem, 2(1): p. 63.
  • Heyrovský, L.: 1951, Sté výročí narozenin entomologa Antonína Fleischera. Přírodov. sbor. Ostr., 11, p. 123 - 124.
  • Koleška, Z.: 1980, Seznam biografii čs. entomologů. 2. [Doleschall - Fuska]. In: Zprávy Čs. spol. entomol., ČSAV, 16, 33 - 64, Taf. 5 - 7, p. 50 - 51 + portrét.
  • Nonveiller, G. 1999: The Pioneers of the research on the Insects of Dalmatia. Zagreb, Hrvatski Pridodoslovni Muzej: 1 - 390: p. 168.
  • Okáli, I.; Országh, I.; Matoušek, B. & Hrabovec, I. 1996: Slovník slovenských zoológov a zoológov so vzťahmi k územiu Slovenska. Stimul, Bratislava: 1 - 137, p. 37.
  • Groll, E. K. [ed.]: 2006, Entomologen der Welt (Biografien, Sammlungsverbleib). Datenbank, DEI Eberswalde im ZALF e. V.: „Fleischer Antonín“: (internet).