Helena Štáchová: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Lady Rowena (diskusia | príspevky)
d kategória, infobox
Tom78 (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 28: Riadok 28:


[[Kategória:Narodenia v 1944]]
[[Kategória:Narodenia v 1944]]
[[Kategória:Českí herci]]
[[Kategória:České herečky]]


[[cs:Helena Štáchová]]
[[cs:Helena Štáchová]]

Verzia z 23:48, 30. marec 2009

Helena Štáchová
česká bábkoherečka a scénaristka
Narodenie1944
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Helena Štáchová

Mgr. Helena Štáchová (* 1944) je česká bábkoherečka, scénaristka a od roku 1996 riaditeľka bábkového Divadla Spejbla a Hurvínka. Pre televíziu dabuje Lisu Simpsonovú v kreslenom seriále Simpsonovci.

Život

Po maturite nastúpila do Divadla S+H ako elévka. Po roku odišla študovať Divadelnú fakultu AMU. Po absolvovaní fakulty sa v roku 1966 stala členkou divadla, po roku prevzala od Boženy Welekovej interpretáciu jednej z hlavných postáv divadla - Máničky, ktorá vznikla v roku 1930. Po boku M. Kirschnera začala s interpretáciou cudzojazyčných textov (nemecky, rusky, španielsky, taliansky, anglicky, francúzsky, japonsky, čínsky). V roku 1971 pre ňu M. Kirschner vytvoril novú postavu, ktorá sa stala ďalšou z kmeňových postáv divadla: paní Kateřina Hovorková, Máničkina bábinka. Okrem divadla pôsobí aj v rozhlase, dabingu, televízii. Spoločne s Milošom Kirschnerom a neskôr M. Kláskom natočila mnoho gramofónových platní a kaziet.

Je autorkou scenárov a divadelných hier pre rozhlas, divadlo a televíziu. Svoje hry často tiež režíruje.

Jej manžel bol Miloš Kirschner (1927-1996). Po jeho smrti bola menovaná do funkcie rediteľa divadla Divadla Spejbla & Hurvínka. Helena Štáchová má dve deti. Dnes je jej priateľ Zdeněk Zbořil.

Referencie


Externé odkazy