Troodon: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
IW-BOT (diskusia | príspevky)
d Robot: Automated text replacement (-==[\s]*Pozri tiež[\s]*== +== Pozri aj ==)
Dudo (diskusia | príspevky)
dBez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
'''Troodon''' bol 2 m. dlhý dravý [[dinosaurus]], štíhly vtákovitý teropod zrejme pokrytý vrstvou peria. Tento vyspelý maniraptor ([[Maniraptora]]) reprezentoval v rámci skupiny ''Deinonychosauria'' čeľaď úspešných nočných lovcov – ''Troodontidae''. Troodon mal pretiahnutú štíhlu lebku s malými, no nebezpečnými zubami, veľkými dopredu nasmerovanými očami a priestranným mozgom.. Ďalej disponoval chytavými prednými končatinami, ktoré spolu s nebezpečným otáčavým pazúrom pomáhali pridržať a rozsekať korisť. Vďaka veľkým očiam videl dobre aj za raňajšieho a večerňajšieho šera, kedy vychádzal na lov malých cicavcov. Predstavoval teda, silou a postavením v prírode, dnešným rysom, prípadne pumám. Napriek slabšiemu otáčavému pazúru a love osamote bol tento tvor nakoniec predsa len príbuzný dromeosaurov viac než príbuzným ornitomímov. Tento vyše 10 mil.r. hojný dravec je známy z početných pozostatkov. V minulosti sa preň používalo meno '''Stenonychosaurus'''. Žil pred 75 až 65 mil.r., nájdený na západe Severnej Ameriky.
'''Troodon''' bol 2 m. dlhý dravý [[dinosaurus]], štíhly vtákovitý [[theropoda|teropod]] zrejme pokrytý vrstvou peria. Tento vyspelý maniraptor ([[Maniraptora]]) reprezentoval v rámci skupiny ''Deinonychosauria'' čeľaď úspešných nočných lovcov – ''Troodontidae''. Troodon mal pretiahnutú štíhlu lebku s malými, no nebezpečnými zubami, veľkými dopredu nasmerovanými očami a priestranným mozgom.. Ďalej disponoval chytavými prednými končatinami, ktoré spolu s nebezpečným otáčavým pazúrom pomáhali pridržať a rozsekať korisť. Vďaka veľkým očiam videl dobre aj za raňajšieho a večerňajšieho šera, kedy vychádzal na lov malých cicavcov. Predstavoval teda, silou a postavením v prírode, dnešným rysom, prípadne pumám. Napriek slabšiemu otáčavému pazúru a love osamote bol tento tvor nakoniec predsa len príbuzný dromeosaurov viac než príbuzným ornitomímov. Tento vyše 10 miliónov [[rok]]ov hojný dravec je známy z početných pozostatkov. V minulosti sa preň používalo meno '''Stenonychosaurus'''. Žil pred 75 až 65 miliónmi rokov, nájdený na západe [[Severná Amerika|Severnej Ameriky]].


== Pozri aj ==
== Pozri aj ==

Verzia z 20:21, 6. január 2006

Troodon bol 2 m. dlhý dravý dinosaurus, štíhly vtákovitý teropod zrejme pokrytý vrstvou peria. Tento vyspelý maniraptor (Maniraptora) reprezentoval v rámci skupiny Deinonychosauria čeľaď úspešných nočných lovcov – Troodontidae. Troodon mal pretiahnutú štíhlu lebku s malými, no nebezpečnými zubami, veľkými dopredu nasmerovanými očami a priestranným mozgom.. Ďalej disponoval chytavými prednými končatinami, ktoré spolu s nebezpečným otáčavým pazúrom pomáhali pridržať a rozsekať korisť. Vďaka veľkým očiam videl dobre aj za raňajšieho a večerňajšieho šera, kedy vychádzal na lov malých cicavcov. Predstavoval teda, silou a postavením v prírode, dnešným rysom, prípadne pumám. Napriek slabšiemu otáčavému pazúru a love osamote bol tento tvor nakoniec predsa len príbuzný dromeosaurov viac než príbuzným ornitomímov. Tento vyše 10 miliónov rokov hojný dravec je známy z početných pozostatkov. V minulosti sa preň používalo meno Stenonychosaurus. Žil pred 75 až 65 miliónmi rokov, nájdený na západe Severnej Ameriky.

Pozri aj