Šiesta križiacka výprava: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
SilvonenBot (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
::''Šiesta križiacka výprava je v niektorých textoch názov [[siedma križiacka výprava|siedmej križiackej výpravy]]. ''
::''Šiesta križiacka výprava je v niektorých textoch názov [[siedma križiacka výprava|siedmej križiackej výpravy]]. ''
{{Križiacke výpravy}}
{{Križiacke výpravy}}
'''Šiesta križiacka výprava''' alebo '''piata križiacka výprava''' alebo '''výprava Fridricha II. ''' bola [[križiacka výprava]] v rokoch 1228 až 1229.
'''Šiesta križiacka výprava''' alebo '''piata križiacka výprava''' alebo '''výprava Fridricha II. ''' bola [[križiacka výprava]] v rokoch [[1228]][[1229]].


Výprava je zaujímavá tým, že došlo prvýkrát k pokusu o diplomatické dosiahnutie križiackych cieľov. Fridrich roku 1228 dorazil po mori do Akkonu a 18. februára 1229 podpísal s egyptským sultánom Kamelom (synovcom Saladina) v palestinskej [[Džafa|Džafe]] zmluvu, podľa ktorej sa podarilo opäť dočasne (do roku [[1244]]) získať Jeruzalem (okrem dvoch budov), [[Betlehem]] a [[Nazaret]], vrátane spojenia s pobrežím. Napriek pápežovmu odporu sa Fridrich v Jeruzaleme potom dal korunovať za kráľa, ale o šesť mesiacov neskôr po kritike obyvateľstva odplával domov.
Výprava je zaujímavá tým, že došlo prvýkrát k pokusu o diplomatické dosiahnutie križiackych cieľov. [[Rímskonemecká ríša|Cisár]] [[Fridrich II. (SRR)|Fridrich]] v roku [[1228]] dorazil po [[more|mori]] do [[Akko]]nu a [[18. februára]] [[1229]] podpísal s egyptským sultánom Kamelom (synovcom [[Saladin]]a) v [[Palestína|palestínskej]] [[Džafa|Džafe]] zmluvu podľa ktorej sa podarilo opäť dočasne (do roku [[1244]]) získať [[Jeruzalem]] (okrem dvoch budov), [[Betlehem]] a [[Nazaret]], vrátane spojenia s pobrežím. Napriek [[pápež]]ovmu odporu sa Fridrich v Jeruzaleme potom dal korunovať za kráľa, ale o šesť mesiacov neskôr po kritike obyvateľstva odplával domov.


== Iné projekty ==
== Iné projekty ==

Verzia z 21:37, 22. apríl 2009

Šiesta križiacka výprava je v niektorých textoch názov siedmej križiackej výpravy.
Križiacke výpravy
Prvá križiacka výprava · Výprava chudoby · Nemecká križiacka výprava (1096) · Križiacka výprava v roku 1101 · Druhá križiacka výprava · Tretia križiacka výprava · Štvrtá križiacka výprava · Križiacka výprava proti albigéncom · Detská križiacka výprava · Piata križiacka výprava · Šiesta križiacka výprava · Siedma križiacka výprava · Výprava sedliackych vzbúrencov · Ôsma križiacka výprava · Deviata križiacka výprava · Severné križiacke výpravy · Križiacke výpravy proti husitom

Šiesta križiacka výprava alebo piata križiacka výprava alebo výprava Fridricha II. bola križiacka výprava v rokoch 12281229.

Výprava je zaujímavá tým, že došlo prvýkrát k pokusu o diplomatické dosiahnutie križiackych cieľov. Cisár Fridrich v roku 1228 dorazil po mori do Akkonu a 18. februára 1229 podpísal s egyptským sultánom Kamelom (synovcom Saladina) v palestínskej Džafe zmluvu podľa ktorej sa podarilo opäť dočasne (do roku 1244) získať Jeruzalem (okrem dvoch budov), Betlehem a Nazaret, vrátane spojenia s pobrežím. Napriek pápežovmu odporu sa Fridrich v Jeruzaleme potom dal korunovať za kráľa, ale o šesť mesiacov neskôr po kritike obyvateľstva odplával domov.

Iné projekty