Západná konferencia (NHL): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TXiKiBoT (diskusia | príspevky)
JagRoBot (diskusia | príspevky)
d Robot nahradil entity
Riadok 28: Riadok 28:


==Víťazi Stanley Cupu, hrajúci v Západnej konferencii==
==Víťazi Stanley Cupu, hrajúci v Západnej konferencii==
* 1974-75 - [[Philadelphia Flyers]] †
* 1974-75 - [[Philadelphia Flyers]]
* 1979-80 - [[New York Islanders]] †
* 1979-80 - [[New York Islanders]]
* 1980-81 - [[New York Islanders]] †
* 1980-81 - [[New York Islanders]]
* 1983-84 - [[Edmonton Oilers]]
* 1983-84 - [[Edmonton Oilers]]
* 1984-85 - [[Edmonton Oilers]]
* 1984-85 - [[Edmonton Oilers]]
Riadok 45: Riadok 45:
* 2006-07 - [[Anaheim Ducks]]
* 2006-07 - [[Anaheim Ducks]]


<small>&dagger; - Philadelphia Flyers a New York Islanders už nie sú členmi Západnej (Campbellovej) konferencie. Pred začiatkom sezóny 1981-82 sa presunuli do Východnej (Prince of Wales) konferencie.</small>
<small> - Philadelphia Flyers a New York Islanders už nie sú členmi Západnej (Campbellovej) konferencie. Pred začiatkom sezóny 1981-82 sa presunuli do Východnej (Prince of Wales) konferencie.</small>


[[Kategória:National Hockey League]]
[[Kategória:National Hockey League]]

Verzia z 14:01, 3. máj 2009

Pohár Clarence S. Campbell Bowl, ktorý sa udeľuje víťazovi Západnej konferencie

Západná konferencia je jednou z dvoch konferencií v NHL. Sú v nej zastúpené hokejové kluby zo západných a stredných oblastí Kanady a Spojených štátov.

Dejiny konferencie

V minulosti bola známa ako Campbellova konferencia (Clarence Campbell Conference), ktorá vznikla v roku 1974, keď NHL rozdelila svoje kluby do dvoch konferencií a štyroch divízií. Keďže nové konferencie a divízie neboli rozdelené podľa svojej geografickej polohy, boli tieto z ich názvov vypustené. Konferencie a divízie sa opäť menili v roku 1981 a to podľa geografickej polohy klubov, no ich názvy ostali zachované. V Campbellovej konferencii sa ocitla väčšina klubov NHL, hrajúcich v západnej časti Severnej Ameriky. Mená konferencií a divízií sa menili v roku 1993 a to podľa svojej geografickej polohy. Nový komisár NHL Gary Bettman ich zmenil, aby pomohol lepšie pochopiť hru ľuďom, čo sa o hokej veľmi nezaujímali. Taký istý štýl rozdelenia svojich konferencií a divízií používa aj basketbalová NBA, liga amerického futbalu NFL a bejzbalová MLB. No tento krok nahneval starších a konzervatívnych hokejových fanúšikov, ktorým sa zdalo, že táto zmena vymazáva dlhú históriu NHL. V tomto kontexte je pohár Clarence S. Campbell Bowl, ktorý sa udeľuje víťazovi Západnej konferencie, chápaný ako spojenie s dávnymi koreňmi ligy.

Divízie Západnej konferencie

Pred prerozdelením v roku 1993 pozostávala Campbellova konferencia z Norrisovej a Smytheovej divízie. V súčasnosti má Západná konferencia 15 klubov v troch divíziách. Sú to:

Centrálna divízia

Severozápadná divízia

Pacifická divízia

Víťazi Stanley Cupu, hrajúci v Západnej konferencii

† - Philadelphia Flyers a New York Islanders už nie sú členmi Západnej (Campbellovej) konferencie. Pred začiatkom sezóny 1981-82 sa presunuli do Východnej (Prince of Wales) konferencie.