Melatonín: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Riadok 12: Riadok 12:


vyjebanci pojebyna :DDDD poserte sa picaci kurway syn aj s picou
vyjebanci pojebyna :DDDD poserte sa picaci kurway syn aj s picou



Maťo je brutálny kokot


== Výskyt ==
== Výskyt ==

Verzia z 09:17, 19. máj 2009

Vzorec melatonínu

Melatonín (5-metoxy-N-acetyltryptamín) je hormón, produkovaný v mozgu v šuškovitom teliesku (epifýza), ale aj v sietnici a gastrointestinálnom trakte.

Syntéza a štruktúra

Melatonín je v organizme produkovaný z aminokyseliny tryptofánu, a jedným z jeho významných medziproduktov je signálna molekula s mnohými biologickým vlastnosťami, serotonín. Jeho sumárny vzorec je C13H16N2O2 a relatívna molekulová hmotnosť 232,28.


pici krista teroristaaaaaaaaaaaaa :D seci ste kokoti

vyjebanci pojebyna :DDDD poserte sa picaci kurway syn aj s picou


Maťo je brutálny kokot

Výskyt

krvná plazma, CNS (v najrôznejších štruktúrach mozgu (epifýza, hypofýza, suprachiazmatické jadrá)), sietnica, gastrointestinálny trakt (pažerák, žalúdok, tenké črevo, hrubé črevo, rektum), žlč, pečeň, pankreas, pľúca, vaječníky)

Biologické účinky

Tvorbu melatonínu v epifýze ovplyvňuje intenzita svetla: svetlo brzdí jeho tvorbu. Tvorí sa ho osem až desať krát viac v noci ako cez deň, a tak melatonín podmieňuje denný (cirkadiánny) rytmus človeka a cicavcov a je signálom pre telo o aktuálnom „subjektívnom čase“ jednak v rámci 24 hodín, jednak v priebehu roka. So striedaním dĺžky nocí počas roka sa mení aj dĺžka trvania zvýšenej hladiny melatonínu v krvnej plazme. Zmena dĺžky trvania vysokej hladiny je tak signálom o aktuálnom „čase v roku“. To má zásadný význam najmä u sezónnych zvierat. Má však aj imunomodulačný účinok, antioxidačný (ako scavenger voľných radikálov), onkostatický a proapoptotický účinok, vplyv na transportné procesy v tráviacom systéme, ovplyvňuje motilitu čriev.

Jeho tvorbu ovplyvňuje elektromagnetické žiarenie a má aj antigonadotropný účinok – brzdí tvorbu pohlavných hormónov (je antagonistom gonadotropínov hypofýzy).

Externé odkazy