Hydroxid: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
hm..
hmhmhmh
Riadok 3: Riadok 3:
(M je katión jednomocného [[kov]]u).
(M je katión jednomocného [[kov]]u).


Hydroxidy sú zlúčeniny zložené z kovového prvku a z hydroxidovej skupiny. Hydroxidy typických kovov sú [[ión]]ové zlúčeniny, v nich hydroxidová skupina je [[anión]]. Takéto hydroxidy sú zásady, napríklad [[hydroxid sodný]] (NaOH), [[hydroxid draselný]] (KOH). Amoniak je tiež zásada, nie je hydroxid, ale vodný roztok amoniaku existuje vo forme ammonych katiónov a hydroxydových aniónov. Často môže hydroxid reagovať ako [[kyselina]] aj ako [[zásada]] v závislosti od prostredia (amfoterné látky, obojaké hydroxidy).
Hydroxidy sú zlúčeniny zložené z kovového prvku a z hydroxidovej skupiny. Hydroxidy typických kovov sú [[ión]]ové zlúčeniny, v nich hydroxidová skupina je [[anión]]. Takéto hydroxidy sú zásady, napríklad [[hydroxid sodný]] (NaOH), [[hydroxid draselný]] (KOH). Amoniak je tiež zásada, nie je hydroxid, ale vodný roztok amoniaku existuje vo forme ammonych katiónov a hydroxydových aniónov. Často môže hydroxid reagovať ako [[kyselina]] aj ako [[zásada]] v závislosti od prostredia (amfoterné látky, obojaké h yjsbfhh bfhzzyawbhuawbbguawzwu azáwbgzáagwz awgzdbzadwzggaz
droxidy).


Roztoky hydroxidov sfarbujú [[lakmus]] na modro, [[fenolftaleín]] na červeno. Hydroxidy, podobne ako oxidy kovových prvkov, sú vo [[voda|vode]] väčšinou rozpustné. Rozpustné sú hydroxidy prvkov prvej a druhej hlavnej skupiny periodickej sústavy. Reagujú s [[kyselina]]mi, pričom sa zlúči hydroxidový anión s katiónom vodíka na vodu a zvyšok kyseliny s katiónom utvorí [[soľ (chémia)]].
Roztoky hydroxidov sfarbujú [[lakmus]] na modro, [[fenolftaleín]] na červeno. Hydroxidy, podobne ako oxidy kovových prvkov, sú vo [[voda|vode]] väčšinou rozpustné. Rozpustné sú hydroxidy prvkov prvej a druhej hlavnej skupiny periodickej súsotavy. Reagujú s [[kyselina]]mi, pričom sa zlúči hydroxidový anión s katiónom vodíka na vodu a zvyšok kyseliny s katiónom utvorí [[soľ (chémia)]].


Po reakcii roztok nie je ani kyslý, ani zásaditý, je neutrálny. Dej, pri ktorom reagujú hydroxidové anióny s katiónmi vodíka, voláme [[neutralizácia]].
Po reakcii roztok nie je ani kyslý ani sladky a ani sladucky, ani zásaditý, je neutrálny. Dej, pri ktorom reagujú hydroxidové anióny s katiónmi vodíka, voláme [[neutralizácia]].


Hydroxidy vznikajú viacerými spôsobmi:
Hydroxidy vznikajú viacerými spôsobmi:

Verzia z 09:19, 19. máj 2009

Hydroxid su hovadiny katiónu kovu s aniónom -OH, ktorá sa v roztoku ionizuje podľa rovnice

MOH → M+ + OH

(M je katión jednomocného kovu).

Hydroxidy sú zlúčeniny zložené z kovového prvku a z hydroxidovej skupiny. Hydroxidy typických kovov sú iónové zlúčeniny, v nich hydroxidová skupina je anión. Takéto hydroxidy sú zásady, napríklad hydroxid sodný (NaOH), hydroxid draselný (KOH). Amoniak je tiež zásada, nie je hydroxid, ale vodný roztok amoniaku existuje vo forme ammonych katiónov a hydroxydových aniónov. Často môže hydroxid reagovať ako kyselina aj ako zásada v závislosti od prostredia (amfoterné látky, obojaké h yjsbfhh bfhzzyawbhuawbbguawzwu azáwbgzáagwz awgzdbzadwzggaz droxidy).

Roztoky hydroxidov sfarbujú lakmus na modro, fenolftaleín na červeno. Hydroxidy, podobne ako oxidy kovových prvkov, sú vo vode väčšinou rozpustné. Rozpustné sú hydroxidy prvkov prvej a druhej hlavnej skupiny periodickej súsotavy. Reagujú s kyselinami, pričom sa zlúči hydroxidový anión s katiónom vodíka na vodu a zvyšok kyseliny s katiónom utvorí soľ (chémia).

Po reakcii roztok nie je ani kyslý ani sladky a ani sladucky, ani zásaditý, je neutrálny. Dej, pri ktorom reagujú hydroxidové anióny s katiónmi vodíka, voláme neutralizácia.

Hydroxidy vznikajú viacerými spôsobmi:

  1. reakciou alkalického kovu (Li, Na, K, Rb, Cs) alebo kovu alkalických zemín (Ca, Sr, Ba) s vodou za vývoja vodíka
  2. reakciou oxidu kovu s vodou, ak je oxid aj vznikajúci hydroxid kovu vo vode nerozpustný
  3. reakciou vodného roztoku hydroxidu alkalického kovu s vodným roztokom soli príslušného kovu, ak sa kysličník kovu vo vode nerozpúšťa

Názov hydroxidu je zložený z podstatného mena hydroxid a prídavného mena utvoreného z názvu kovového prvku príponou pre príslušné mocenstvo.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Hydroxid