Markus Spiegel: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
MichalT (diskusia | príspevky)
Bez zdroja
zdroj je de wiki, aspon si to overte a netrepte vsade sablony, odradzate tak novych prispevatelov
Riadok 1: Riadok 1:
{{bezzdroja}}
'''Markus Spiegel''' (* [[1952]]) je bývalý majiteľ a riaditeľ rakúskeho úspešného nezávislého vydavateľstva [[GiG Records]].
'''Markus Spiegel''' (* [[1952]]) je bývalý majiteľ a riaditeľ rakúskeho úspešného nezávislého vydavateľstva [[GiG Records]].



Verzia z 20:41, 22. máj 2009

Markus Spiegel (* 1952) je bývalý majiteľ a riaditeľ rakúskeho úspešného nezávislého vydavateľstva GiG Records.

Život

Koncom sedemdesiatych rokov založil Spiegel viedenské hudobné vydavateľstvo GiG Records, s ktorým slávil veľké úspechy najmä v osemdesiatych rokoch aj za hranicami Rakúska. Spiegel vzal pod zmluvu napr. hudobníkov a skupiny ako Falco, Reinhold Bilgeri, Chuzpe, Drahdiwaberl, Karl Ratzer, Wolfgang Ambros a Rainhard Fendrich.

V roku 1979 stretáva Spiegel Falca po prvý krát na koncerte Drahdiwaberl vo Viedni, Falco tam vtedy hral na basu a okrem toho spieval pieseň Ganz Wien, najskôr ako prestávkovú výplň, ktorá sa avšak za krátky čas stala vrcholom koncertu. Spiegel bol presvedčený o talente skupiny a basistu preto zobral obidvoch pod zmluvu.

V roku 1981 vydal s Thomasom Rabitschom debutový album skupiny Drahdiwaberl Psychoterror, ktorý bol v Rakúsku komerčne úspešný a dosiahol 8. miesto v predajnosti, ešte ďalšie štyri albumy skupiny vydalo GiG Records.

V roku 1995 sa zlúčilo vydavateľstvo GiG Records s gramofónovou spoločnosťou Uptight a Spray Records do Reverso Musikproduktionsges, v ktorej bol Spiegel vedľa Wernera Lohsa naďalej vedúcim spoločnosti . V roku 2002 bol prevzatý Reverso Musikproduktionsges od BMG Ariola Austria a od roku 2008 po prevzatí BMG majetkom Sony Music Entertainment, v ňom je Spiegel v oblasti umelcov a repertoáru aktívny. On je k tomu porotcom v rakúskych hudobných programoch o talentoch ako napr. Starmania.