Brankár (ľadový hokej): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bubamara (diskusia | príspevky)
d {{bezzdroja}} {{urgentne upraviť|20090516}}
urgentne upravit ???
Riadok 1: Riadok 1:
{{bezzdroja}}
{{bezzdroja}}
{{urgentne upraviť|20090516}}
[[Image:Laco.jpg|thumb|'''Hokejový brankár''' VSŽ Košice [[Ján Laco]]]]
[[Image:Laco.jpg|thumb|'''Hokejový brankár''' VSŽ Košice [[Ján Laco]]]]



Verzia z 13:15, 23. máj 2009

Šablóna:Bezzdroja

Súbor:Laco.jpg
Hokejový brankár VSŽ Košice Ján Laco

Hokejový brankár je člen hokejového tímu. Jeho hlavnou činnosťou je zabrániť puku prekročenie bránkovej čiary, čiže zabrániť tzv. gólu.

História

Pozícia brankár sa v začiatkoch ľadového hokeja výrazne neodlišovala od hráča v poli, a čo sa vybavenia týka do značnej mierky ani herný štýl. Prvé hokejova pravidlá, tzv . halifaxska, ešte aj nerozlišovali pozíciu hráčov na ľade a tak sa uloha brankára prešla na hráča, čo bol najbližšie k bránke. Pozícia hráčov na ľade určovali až pravidlá montrealské. Spoèiatku mohli brankári, ako jediný hráči na ihrisku, zastavit pohyb puka rukou. Nesmel ho však držať ani hádzať. Brankár nesmel sadať, kľakať ani pádať na zem. Na miesto brankár sa v priebehu hry mohol presunúť hociktorý spod obrancov.

Prvá súčasť výstroj, ktorú sa žačali brankári lišiť od hráča v poli, boli chrániča tela. Použivali sa chrániče vypožičané spod iných športov, medzi nimi napríklad kriketové. Aj keď sa používaný už od počiatkom 90. rokoch (azda prvý ich použil roku 1891 Seen Clearly), ich popularita naštartovala až víťazstvo týmu Winnipeg Victorias nad Montreal Victorial 14. februára 1896 v boji o Stanley Cup. George Merritt s kriketovymi chráničom na korčule udržal v zápase čísté konto a postaral sa o veľkú senzáciu a tiež o rozšírenie „betónov" medzi ostatní brankármi.

V roku 1905 prišiel Percy LeSeuer s novým typom hokejky, tú ešte vylepšil v roku 1910 Riley Hern. Od roku 1907 sa začíname u brankára vidieť špeciálny rukavica. Od roku 1915 napokon s dômyselnejšími chráničmi rôznych častí tela.

Zmeny vo výstroji boli hlavnou mierou podnietenie nového herného štýlu, počiatkom 20. storočia sa hra žačala zrýchľovať a štávala sa kontaktnejšou. To samozrejme viedlo aj do zmenený brankárskeho štýlu. Kým v počiatkach riešily väčšinu herných situácii postojačky, po zavedenia bránkoviska (1905) vo ktorom už útoèník nesmel strieľať,ale len dorážať odrazený puk, túto situáciu riešily brankári podrepom a priložením hokejky na ľad.

Súbor:Brankárska výstroj pala rybara.jpg
Brankárska výstoj Pavla Rybára

Brankári svoje telo síce stále viacej a viacej chránili proti zasahom puku alebo protivnikovym hokejkám, veľmi dlho si však akokoľvek odmietali chrániť hlavu. Prvý brankár medzi profesionálmi, èo sa objavil na ľadu s ochranou obliekli byl Clint Benedict 20. februára 1930. Na sklonku kariéra utrpel po zásahu puka zlomeninu nosa a lícnej kosti, ale akokolvek si takto odchod nepredstavoval, vratil sa ešte vo dvoch stretnutiach na ľad s maskou zkombinovanou s maskou pre americký futbal a pre box. Kým medzi amatérmi bola maska používanie relatívne často, na profesionálnu úroveň boli dlho nechcena. Povinnou súčasť výstroje sa stala až v priebehu 70. rokoch 20. Storočia.