Satelitná snímka: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskusia | príspevky)
d robot Zmenil: de:Satellitenfotografie; kozmetické zmeny
bez zdroja
Riadok 1: Riadok 1:
{{bezzdroja}}
'''Satelitná snímka''' alebo '''satelitná fotografia''' je fotografia [[Zem]]e alebo iných planét vyfotografovaná z [[umelá družica|umelých družíc]].
'''Satelitná snímka''' alebo '''satelitná fotografia''' je fotografia [[Zem]]e alebo iných planét vyfotografovaná z [[umelá družica|umelých družíc]].



Verzia z 13:26, 23. máj 2009

Šablóna:Bezzdroja Satelitná snímka alebo satelitná fotografia je fotografia Zeme alebo iných planét vyfotografovaná z umelých družíc.

Dejiny

Prvé satelitné fotografie Zeme boli urobené 1. apríla 1960 družicou na sledovanie počasia TIROS-1. Prvé satelitné fotografie Mesiaca mohli byť urobené 6. októbra 1959 sovietskou družicou Luna 3 na jej misii k vyfotografovaniu odvrátenej strany Mesiaca. V roku 1972 spustili USA program Landsat, najväčší program na získanie obrázkov Zeme z vesmíru. Landsat 7, najnovšia družica Landsat, bola vypustená v roku 1999. V roku 1977 získal americký satelitný systém KH-11 prvé satelitné obrázky v reálnom čase.

Všetky satelitné obrázky od NASA sú zverejnené v Earth Observatory a sú voľne dostupné verejnosti. Ostatné krajiny majú svoje vlastné programy satelitných snímok. Existujú aj súkromné spoločnosti, ktoré poskytujú komerčné satelitné snímky. Blue Marble bol projekt na zmapovanie viditeľnej farby Zeme s presnosťou zhruba 1 km. Výsledné farebné obrázky z Blue Marble sa stali veľmi populárnymi v médiach a medzi verejnosťou. Na začiatku 21. storočia sa satelitné snímky stali široko dostupnými, keď cenovo prístupný, ľahko použiteľný softvér s prístupom k databázam satelitných snímok začal byť ponúkaný viacerými spoločnosťami a organizáciami.

Použitia

Satelitné snímky majú mnoho využití v poľnohospodárstve, geológii, lesníctve, regionálnom plánovaní, vzdelávaní, spravodajstve a vojenstve. Snímky môžu byť vo viditeľných farbách a v ďalších častiach spektra. Existujú elevačné mapy, zvyčajne vytvorené radarovým zobrazovaním. Analýza satelitných snímok je vedená špecialistami známymi ako fotografickí interpréteri alebo "PI".

Pozri aj

Externé odkazy