Etiópia: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
hlavné mesto
Bez shrnutí editace
Riadok 6: Riadok 6:
== Úvod ==
== Úvod ==


Etiópia (amharsky: Itjopja Federalawi Demokrasijawi Ripeblik) je nezávislým federatívnym štátom vo východnej Afrike. Ide o krajinu s bohatou históriou a viac ako dvojtisícročnou tradíciou nezávislosti. Ako jediný africký štát odolala pokusom európskych kolonialistov o jej ovládnutie (s výnimkou krátkeho obdobia talianskej okupácie v rokoch 1936-1941). V Etiópii nájdeme jedinečnú kresťanskú civilizáciu ([[kresťanstvo]] tu bolo prijaté za štátne náboženstvo už v roku 330 ), ktorá historické jadro Etiópie (v severozápadnej a strednej časti krajiny) spolu s časťou susednej Eritrey odlišuje ako od arabského moslimského severu Afriky tak od zvyšku subsaharskej časti tohto kontinentu. Väčšinu kresťanov tu totiž tvoria príslušníci Etiópskej ortodoxnej cirkvi (v susednej Eritrei členovia jej "dcérskej" Eritrejskej ortodoxnej cirkvi), pričom táto etiópska (resp. etiópsko-eritrejská) forma kresťanstva počas svojho takmer 1700-ročného vývoja, keď sa mnoho stáročí nachádzala v izolácii od väčšiny kresťanského sveta, získala mnohé osobité črty. Etiópia je však celkovo mozaikou veľkého množstva národov, jazykov, kultúr i náboženstiev s nádhernou prírodou a turisticky atraktívnymi historickými pamiatkami.
'''Etiópska federatívna demokratická republika ''' (amharsky: Itjopja Federalawi Demokrasijawi Ripeblik) je nezávislým federatívnym štátom vo východnej Afrike. Ide o krajinu s bohatou históriou a viac ako dvojtisícročnou tradíciou nezávislosti. Ako jediný africký štát odolala pokusom európskych kolonialistov o jej ovládnutie (s výnimkou krátkeho obdobia talianskej okupácie v rokoch 1936-1941). V Etiópii nájdeme jedinečnú kresťanskú civilizáciu ([[kresťanstvo]] tu bolo prijaté za štátne náboženstvo už v roku 330 ), ktorá historické jadro Etiópie (v severozápadnej a strednej časti krajiny) spolu s časťou susednej Eritrey odlišuje ako od arabského moslimského severu Afriky tak od zvyšku subsaharskej časti tohto kontinentu. Väčšinu kresťanov tu totiž tvoria príslušníci Etiópskej ortodoxnej cirkvi (v susednej Eritrei členovia jej "dcérskej" Eritrejskej ortodoxnej cirkvi), pričom táto etiópska (resp. etiópsko-eritrejská) forma kresťanstva počas svojho takmer 1700-ročného vývoja, keď sa mnoho stáročí nachádzala v izolácii od väčšiny kresťanského sveta, získala mnohé osobité črty. Etiópia je však celkovo mozaikou veľkého množstva národov, jazykov, kultúr i náboženstiev s nádhernou prírodou a turisticky atraktívnymi historickými pamiatkami.





Verzia z 11:48, 29. január 2006

vlajka
vlajka
znak
znak

Etiópia je štát v Afrike. Hlavné mesto je Addis Abeba.

Úvod

Etiópska federatívna demokratická republika (amharsky: Itjopja Federalawi Demokrasijawi Ripeblik) je nezávislým federatívnym štátom vo východnej Afrike. Ide o krajinu s bohatou históriou a viac ako dvojtisícročnou tradíciou nezávislosti. Ako jediný africký štát odolala pokusom európskych kolonialistov o jej ovládnutie (s výnimkou krátkeho obdobia talianskej okupácie v rokoch 1936-1941). V Etiópii nájdeme jedinečnú kresťanskú civilizáciu (kresťanstvo tu bolo prijaté za štátne náboženstvo už v roku 330 ), ktorá historické jadro Etiópie (v severozápadnej a strednej časti krajiny) spolu s časťou susednej Eritrey odlišuje ako od arabského moslimského severu Afriky tak od zvyšku subsaharskej časti tohto kontinentu. Väčšinu kresťanov tu totiž tvoria príslušníci Etiópskej ortodoxnej cirkvi (v susednej Eritrei členovia jej "dcérskej" Eritrejskej ortodoxnej cirkvi), pričom táto etiópska (resp. etiópsko-eritrejská) forma kresťanstva počas svojho takmer 1700-ročného vývoja, keď sa mnoho stáročí nachádzala v izolácii od väčšiny kresťanského sveta, získala mnohé osobité črty. Etiópia je však celkovo mozaikou veľkého množstva národov, jazykov, kultúr i náboženstiev s nádhernou prírodou a turisticky atraktívnymi historickými pamiatkami.


Základné geografické údaje:

Rozloha: 1 127 127 km². Počet obyvateľov: 71 066 000 (2004). Národnosti (údaje z rôznych zdrojov sa líšia): cca 40 % Oromovia, 30 % Amharci, 10% Tigrajci, ďalej Sidamovia, Afari, Somálci, Guragovia a ďalší. Náboženstvá (údaje z rôznych zdrojov sa líšia): Etiópska ortodoxná cirkev - 52 %, sunnitský islam - 31 %, tradičné africké náboženstvá - 11 %, ďalej Etiópskokatolícka cirkev, Rímskokatolícka cirkev, protestanti, judaisti a.i. Úradná reč (celoštátna): amharčina. Hlavné mesto: Addis Abeba. Štátne zriadenie: federatívna parlamentná republika. Prezident: Girma Wolde-Giorgis. Predseda vlády: Meles Zenawi. Členské štáty federácie: Tigraj, Amharsko, Afarsko, Oromia, Somalia, Benishangul-Gumuz, Štát južných národov, národností a ľudu, Gambella, Harerský štát, Samosprávne mestá: Addis Abeba, Dire Dawa.

Použitá literatúra: Lubor Mojdl: Etiopie. Libri, Praha, 2005; Velký atlas světa. GeoMedia, Praha 1996; internetové zdroje