Tolerancia (znášanlivosť): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Rubinbot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: sl:Strpnost
D'ohBot (diskusia | príspevky)
Riadok 21: Riadok 21:
[[ar:تسامح]]
[[ar:تسامح]]
[[arz:استحمال]]
[[arz:استحمال]]
[[bg:Толерантност]]
[[ca:Tolerància social]]
[[ca:Tolerància social]]
[[cs:Tolerance]]
[[cs:Tolerance]]

Verzia z 17:05, 1. júl 2009

Tolerancia (po lat. tolerare = strpieť) je:

  • spôsob myslenia a konania charakterizovaný znášanlivosťou, ktorá bráni potlačovaniu či odsudzovaniu názoru, postoja či konania, ktorý/-ré nie je zdieľaný/-né
  • uznanie práva inej osoby na prejavenie vlastného názoru, postoja či konania v prípadoch, ktoré si takéto uznanie priamo nevyžadujú

Termín, ktorý sa prvý raz objavil v 16. storočí (doba náboženských vojen) a chápal sa niekedy pejoratívne (ako synonymum ľahostajnosti k pravde náboženských dogiem alebo k prijímaniu kacírstva).

V dnešnej dobe (minimálne od 18. storočia, kedy sa rozšíril boj proti fanatizmu) sa termín tolerancia chápe ako duchovný postoj (individuálny alebo kolektívny), ktorý každému dáva slobodu vyjadrovať názory a postoje, odlišné od názorov druhých.

Z mravného hľadiska však pojem tolerancie zostáva dvojznačný, pretože pri tolerancii môže ísť prosto o dôsledok skepticizmu, ktorý pripúšťa, že všetky názory majú rovnakú hodnotu a že neexistuje pravda alebo hodnota, ktorá by stála za to, aby sme ju náruživo obhajovali. Tento problém jasne ilustruje dielo Johna Locka Pojednanie o tolerancii (1685-1686), kde autor tvrdí, že uplatňovať toleranciu znamená dávať jej hranice.

Iné projekty

Externé odkazy

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.