The Conscience of a Hacker: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Riadok 33: Riadok 33:
Vsaď zadok, že sme všetci rovnaký...
Vsaď zadok, že sme všetci rovnaký...
V škôlke ste nás všetkých po ližičkách kŕmili detským jedlo, zatiaľ čo my sme mali chuť na poriadny steak... ale tie kúsky ktoré sa k nám dostali boli prežuvané a bez chuti. Ovládali nás sadisti a ignorovali blbovia. Bolo málo tých, čo nás učili a našli v nás ochotných žiakov, ale boli ich ako vody v púšti.
V škôlke ste nás všetkých po ližičkách kŕmili detským jedlo, zatiaľ čo my sme mali chuť na poriadny steak... ale tie kúsky ktoré sa k nám dostali boli prežuvané a bez chuti. Ovládali nás sadisti a ignorovali blbovia. Bolo málo tých, čo nás učili a našli v nás ochotných žiakov, ale boli ich ako vody v púšti.
Toto je teraz náš svet. Svet elektrónov a spínačov, krása baudov. Využívame všetky služby bez platenia, a mohli by byť úplne zadarmo, keby nepatrili nenásytným hrabivcom, a vy nás nazývate zločincami. Objavujeme...a vy nás nazývate zločincami. Vyhladávame vedomosti...a vy nás nazývate zločincami. Existujeme bez farby pleti, bez národností, bez náboženských predsudkov...a vy nás nazývate zločincami. Vy vyrábate atómové bomby, vy vediete vojny, vy zabíjate, podvádzate, klamete nás a chcete, aby sme verili že je to všetko pre naše dobro, ale aj tak my sme zločinci.
Toto je teraz náš svet. Svet elektrónov a switchov, krása baudov. Využívame všetky služby bez platenia, a mohli by byť úplne zadarmo, keby nepatrili nenásytným hrabivcom, a vy nás nazývate zločincami. Objavujeme...a vy nás nazývate zločincami. Vyhladávame vedomosti...a vy nás nazývate zločincami. Existujeme bez farby pleti, bez národností, bez náboženských predsudkov...a vy nás nazývate zločincami. Vy vyrábate atómové bomby, vy vediete vojny, vy zabíjate, podvádzate, klamete nás a chcete, aby sme verili že je to všetko pre naše dobro, ale aj tak my sme zločinci.
Áno, som zločinec. Mojím zločinom je zvedavosť. Mojím zločinom je posudzovanie ľudí podľa toho čo hovoria a čo si myslia, nie podľa toho ako vyzerajú. Mojím zločinom je to, že som múdrejší ako ty, a to mi nikdy neodpustíš.
Áno, som zločinec. Mojím zločinom je zvedavosť. Mojím zločinom je posudzovanie ľudí podľa toho čo hovoria a čo si myslia, nie podľa toho ako vyzerajú. Mojím zločinom je to, že som múdrejší ako ty, a to mi nikdy neodpustíš.
Som hacker a toto je môj manifest. Môžete zastaviť jedného, ale nie všetkých...koniec koncov, všetci sme rovnaký.
Som hacker a toto je môj manifest. Môžete zastaviť jedného, ale nie všetkých...koniec koncov, všetci sme rovnaký.

Verzia z 21:18, 8. júl 2009

The Conscience of a Hacker (doslova Svedomie hackera), známe aj pod názvom Hackerov manifest (angl. The Hacker Manifesto) je krátka esej, napísaná 8. januára 1986 hackerom, ktorý sa nazýva The Mentor (jeho reálne meno je Loyd Blankenship). Autor ju napísal po svojom zatknutí a uverejnil ju v undergroundovom hackerskom ezine Phrack v 1. diele 7. vydaní, súbore 3 z 10. Dnes je skopírovaný na mnoho webových stránok.

Tento článok sa považuje za jeden zo základných kameňov kultúry hackerov a poskytuje určitý nadhľad do filozofie raných hackerov. Hovorí sa, že sformoval komunitu a jej pohľad na seba samú a svoje motivácie. Manifest tvrdí, že hackeri hackujú, pretože je to pre nich spôsob, ako sa učiť a pretože sú frustrovaní a znudení vzdelávacím systémom. Vyjadruje tiež osvedčenie hackera v realizácii jeho potenciálu v počítačovom prostredí.

Článok je citovaný vo filme Hackeri z roku 1995, kde je však čítaný z vydania hackerského magazínu 2600 The Hacker Quarterly, a nie z pôvodného Phracku. Manifest sa tiež objavil na vnútornom obale CD počítačovej hry Uplink.

„A Hacker Manifesto“ je tiež názov knihy napísanej McKenziem Warkem, profesorom mediálnych vied.

The Mentor prečítal manifest a pridal k nemu ďalšie myšlienky, pomáhajúce pochopenie psychológie hackera na konferencii H2K2.

V súčasnosti slúži manifest ako sprievodca hackerov (obzvlášť nováčikov) po celom svete. Slúži ako etický základ hackovania a obhajuje myšlienky, že hackovanie nahradzuje sebecké túžby dostávať sa do systému ostatných alebo škodiť ostatným ľuďom (ako black hat crackeri), že by technológie mala byť využívaná k rozširovaniu našich horizontov a svet by mal zostať slobodný.

Slovensky preklad The Conscience of a Hacker

Svedomie Hackera Dnes chytili ďalšieho. Sú toho plné noviny. „Mladík prichytený pri škandálnom počítačovom zločnine!", „Hacker zatknutý za prienik do banky"... Posrané decká. Všetky sú rovnaké. Ale skúsili ste vy niekedy s tou svojou trojitou psychlógiou a technomozgom päťdesiatych rokov, pozrieť na to očami hackera? Zamysleli ste sa niekedy nad tým, aká sila ho formovala, čo ho vytváralo? Som hacker. Vstúp do môjho sveta... Môj život sa začína školou. Som múdrejší ako ostatný, tie hovadiny čo náš učia ma nudia... Posratý flákač. Všetci sú rovnaký. Som na strednej. Učiteľka už pätnásty raz vysvetluje, ako sa kráti zlomok. Rozumiem tomu. „Nie, pani učiteľka, nerobil som postup. Urobil som to z hlavy." Posrané decko. Asi to opísal. Všetci sú rovnaký. Niečo som dnes objavil. Objavil som počítač. Počkaj... je úžasný. Robí to, čo chcem. A keď to urobí chybu, je to prečo že som niečo pokazil. Nie preto, že ma nemá rád... ...alebo si myslí, že ho ohrozujem... ...alebo si myslí, že som nejaký zasran... ...alebo že nemám rád učenie a vôbec by som tu nemal byť. Posrané decko. Furt len hrá tie hry. Všetci sú rovnaký... A potom sa to stalo. Otvorili sa mi dvere do sveta. Elektronický signál prúdi linkou ako heroín žilou narkomana, nachádzajúc tak útočisko pred ničotnou každodennosťou...nachádzajúc board. „To je ono, sem patrím..." Všetkých, čo tu sú, poznám. Nikdy som ich nevidel, nikdy som sa s nimy nerozprával, a možno už o nich v živote nebudem počuť. Všetkých vás poznám... Posrané deti. Furt len blokujú linku. Všetci sú rovnaký... Vsaď zadok, že sme všetci rovnaký... V škôlke ste nás všetkých po ližičkách kŕmili detským jedlo, zatiaľ čo my sme mali chuť na poriadny steak... ale tie kúsky ktoré sa k nám dostali boli prežuvané a bez chuti. Ovládali nás sadisti a ignorovali blbovia. Bolo málo tých, čo nás učili a našli v nás ochotných žiakov, ale boli ich ako vody v púšti. Toto je teraz náš svet. Svet elektrónov a switchov, krása baudov. Využívame všetky služby bez platenia, a mohli by byť úplne zadarmo, keby nepatrili nenásytným hrabivcom, a vy nás nazývate zločincami. Objavujeme...a vy nás nazývate zločincami. Vyhladávame vedomosti...a vy nás nazývate zločincami. Existujeme bez farby pleti, bez národností, bez náboženských predsudkov...a vy nás nazývate zločincami. Vy vyrábate atómové bomby, vy vediete vojny, vy zabíjate, podvádzate, klamete nás a chcete, aby sme verili že je to všetko pre naše dobro, ale aj tak my sme zločinci. Áno, som zločinec. Mojím zločinom je zvedavosť. Mojím zločinom je posudzovanie ľudí podľa toho čo hovoria a čo si myslia, nie podľa toho ako vyzerajú. Mojím zločinom je to, že som múdrejší ako ty, a to mi nikdy neodpustíš. Som hacker a toto je môj manifest. Môžete zastaviť jedného, ale nie všetkých...koniec koncov, všetci sme rovnaký.

The Mentor, 8.1.1986

Iné projekty


Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).