Šípkov: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bez shrnutí editace
Helix84 (diskusia | príspevky)
(Žiaden rozdiel)

Verzia z 22:20, 8. február 2006

Šípkov
obec
Znak
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Trenčiansky kraj
Okres Bánovce nad Bebravou
PSČ 956 53 (pošta Slatina nad Bebravou)
EČV (do r. 2022) BN
Map
Interaktívna mapa obce
Wikimedia Commons: Šípkov
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Chýba kód obce

Šípkov je obec na Slovensku v okrese Bánovce nad Bebravou.

Chotár obce leží v kotline medzi vrchmi Strážovskej pahorkatiny na hornom toku rieky Bebravy. Názov obce je písomne doložený z roku 1295 ako Sonko a z roku 1389 menom Zybokov.Pravdepodobne vznikol z označenie šípkového porastu, ktorý sa tu hojne vyskytoval.Obec patrila pod Uhrovské panstvo.Obyvatelia boli roľníci, zberači lesných plodov, námezdní robotníci.

V roku 1905 celá obec vyhorela. Počas SNP protipartizánska skupina Edelweis prišla do obce v preoblečení za partizánov. Po ich kontakte s obyvateľstvom 6 občanov odvliekla a popravila.O niekoľko dní prišla opäť, ďalších zatkli a po výsluchu v starej krčme ich popravili.Zahynulo spolu 22 občanov. V Strážovských horách pri Šípkove sú malé nevyužívané ložiská lignitu.Na hornom konci obce sa nachádzajú pramene kvalitnej pitnej vody.Po ich zachytení a vybudovaní vodárenských objektov sa stali začiatkom Ponitrianskeho skupinového vodovodu na ktorý je obec napojená.

V súčasnej dobe obyvateľstva pomaly ubúda a momentálne má v obci trvalý pobyt 162 občanov.Staršie domy odkupujú obyvatelia z väčších miest a prerábajú si ich na rekreačné účely.