Meióza: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JagRoBot (diskusia | príspevky)
d Robot opravil vloženie šipiek
FlaBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: sl:Mejoza
Riadok 68: Riadok 68:
[[ru:Мейоз]]
[[ru:Мейоз]]
[[simple:Meiosis]]
[[simple:Meiosis]]
[[sl:Mejoza]]
[[sr:Мејоза]]
[[sr:Мејоза]]
[[sv:Meios]]
[[sv:Meios]]

Verzia z 16:29, 27. august 2009

Meióza alebo meiotické delenie alebo redukčné delenie je typ bunkového delenia, počas ktorého dochádza k produkcii buniek so zredukovaným počtom chromozómov (2n → n, 4n → 2n), čo je základný proces umožňujúci pohlavné rozmnožovanie. Tieto bunky (gaméty) môžu po určitej dobe buď splynúť s ďalšou vhodnou gamétou a vytvoriť nového jedinca zloženého znova z dvojitej sady chromozómov (pozri spermia a vajíčko u cicavcov) alebo môžu delením vytvoriť viacbunkový organizmus (pozri gametofyt u výtrusných rastlín, niektorých rias alebo u húb).

Meiózu možno charakterizovať ako dve po sebe nasledujúce mitotické delenia. Prvé z nich sa označuje ako heterotypické, druhé ako homeotypické.

Heterotypické delenie (Meióza I)

Toto je charakterizované redukciou počtu chromozómov.

Profáza sa od profázy normálnej mitózy odlišuje hlavne dĺžkou svojho trvania a zložitosťou priebehu. Homologické chromozómy sa vzájomne priblížia. Vzniknú útvary označené ako bivalenty. Zároveň sa chromozómy skracujú a hrubnú. Každý chromozóm sa pozdĺžne rozštiepi na dve chromatídy. Chromozómy sa od seba postupne oddeľujú. V tejto fáze dochádza k výmene homologických častí chromozómov – crossing over. Potom sa chromatídy oddeľujú. V poslednom štádiu zaniká jadrová membrána. Subfázy sú:

  • leptoténé: dochádza k špiralizácii vlákien DNA a diferenciácii chromozómov
  • zygoténé : homologické chromozómy (tie isté chromozómy rôznych sád) sa sťahujú k sebe a za pomoci špeciálnej bielkoviny sa spájajú do páru, tzv. bivalent.
  • pachyténé: chromozómy dokončujú špiralizáciu a bivalenty sú pozorovateľné ako tzv. tetrády – štvorchromatidový komplex. Nesesterské chromatidy sa pritom preplietajú, dochádza k tzv. crossing-overu.
  • diploténé: uvoľňujú sa bielkovinové väzby medzi homologickými chromozómami a dochádza k ich postupnému odďaľovaniu. Rozostup začína od oblasti centromér. V miestach prekríženia - chiasmach však naďalej zostávajú spojené.
  • diakinéza: dochádza k preusporiadaniu a rozchodu homologických chromozómov

Metafáza je podobná metafáze klasickej mitózy. Vzniká deliace vretienko a zaniká jadierko.

Anafáza je charakterizovaná rozdelením bivalentov na dva chromozómy, ktoré sú centromérami ťahané k opačným pólom bunky. Týmto procesom dochádza k skutočnej redukcii počtu chromozómov. Z každého bivalentu, tvoreného dvomi homologickými chromozómami, je ku každému pólu bunky priťahovaný iba jeden z homologických chromozómov.

Telofáza sa od mitotickej telofázy líši tým, že chromozómy sú tvorené obomi chromatídami.

Homotypické delenie (Meióza II, ekvačné delenie)

Toto prebehne po určitej dobe od ukončenia prvého delenia.

Profáza je odlišná tým, že bunky už majú haploidný počet chromozómov. Ich chromatídy nie sú k sebe takmer priložené. Vytvárajú sa dve vretienka na póloch bunky.

Metafáza je charakteristická zoskupením chromozómov v ekvatoriálnej rovine bunky. Centroméry sa rozdeľujú a chromatídy sa od seba vzďaľujú.

Anafáza – chromatídy putujú k pólom bunky a sú postupne dešpiralizované.

Telofáza je analogická mitotickej telofáze. Na konci homotypického delenia dochádza k rozdeleniu na štyri bunky so štyrmi jadrami a jadierkami. Každá bunka má haploidný počet chromozómov.

Externé odkazy