Alexandrijské museion: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Loveless (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: ja:ムセイオン
dBez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
'''Alexandrijské museion''' ([[gréčtina|gr.]] múseion = svätyňa múz) bola vedecká inštitúcia, ktorú na radu Demetria Falerského zriadil roku 280 pred Kr. [[Ptolemaios I.|Ptolemaios I.Soter]] vedľa kráľovského paláca v [[Alexandria|Alexandrii]].
'''Alexandrijské museion''' ([[gréčtina|gr.]] múseion = svätyňa múz) bola vedecká inštitúcia, ktorú na radu Demetria Falerského zriadil roku 280 pred Kr. [[Ptolemaios I.|Ptolemaios I.Soter]] vedľa kráľovského paláca v [[Alexandria|Alexandrii]].


V Museione spolu bývalo a pracovalo mnoho básnikov a učencov najrôznejších odborov; celkové zabezpečenie im poskytoval štát. Ich práca sa opierala o obrovksú knižnicu (cf. [[Alexandrijská knižnica]]). Venovali sa predovšetkým filologickým štúdiám spojeným s vydávaním spoľahlivých literárnych textov (textová kritika, exegéza).
V Museione spolu bývalo a pracovalo mnoho básnikov a učencov najrôznejších odborov; celkové zabezpečenie im poskytoval štát. Ich práca sa opierala o obrovskú knižnicu ([[Alexandrijská knižnica]]). Venovali sa predovšetkým filologickým štúdiám spojeným s vydávaním spoľahlivých literárnych textov (textová kritika, exegéza).


K najväčšiemu rozkvetu Museionu došlo za Ptolemaia II. Filadelfa, neskôr za Augusta. V 3. stor. n. l. boli budovy zničené. Museion trvalo naďalej v Sarapeiu. Posledný učenec Museionu, Theon, otec
K najväčšiemu rozkvetu Museionu došlo za Ptolemaia II. Filadelfa, neskôr za Augusta. V 3. stor. n. l. boli budovy zničené. Museion trvalo naďalej v Sarapeiu. Posledný učenec Museionu, Theon, otec Hypatie, zomrel r. 415. Museion bolo predchodcom [[univerzita|univerzít]].
Hypatie, zomrel r. 415. Museion bolo predchodcom [[univerzita|univerzít]].


== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==

Verzia z 17:14, 11. september 2009

Alexandrijské museion (gr. múseion = svätyňa múz) bola vedecká inštitúcia, ktorú na radu Demetria Falerského zriadil roku 280 pred Kr. Ptolemaios I.Soter vedľa kráľovského paláca v Alexandrii.

V Museione spolu bývalo a pracovalo mnoho básnikov a učencov najrôznejších odborov; celkové zabezpečenie im poskytoval štát. Ich práca sa opierala o obrovskú knižnicu (Alexandrijská knižnica). Venovali sa predovšetkým filologickým štúdiám spojeným s vydávaním spoľahlivých literárnych textov (textová kritika, exegéza).

K najväčšiemu rozkvetu Museionu došlo za Ptolemaia II. Filadelfa, neskôr za Augusta. V 3. stor. n. l. boli budovy zničené. Museion trvalo naďalej v Sarapeiu. Posledný učenec Museionu, Theon, otec Hypatie, zomrel r. 415. Museion bolo predchodcom univerzít.

Externé odkazy

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.