Billings (Montana): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
D'ohBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: cs:Billings
d robot Pridal: sah:Биллингс
Riadok 40: Riadok 40:
[[ro:Billings, Montana]]
[[ro:Billings, Montana]]
[[ru:Биллингс (Монтана)]]
[[ru:Биллингс (Монтана)]]
[[sah:Биллингс]]
[[simple:Billings, Montana]]
[[simple:Billings, Montana]]
[[sv:Billings]]
[[sv:Billings]]

Verzia z 12:19, 20. september 2009

Billings je mesto v Spojených štátoch amerických, v južnej Montane. Je to najľudnatejšie mesto Montany, ktoré sa vyznačuje dynamickým rastom a pozitívnym prírastkom. Je sídlom Yellowstone County, má rozlohu 106,0 km², žije tu 89 847 obyvateľov (2005) (podľa predbežného sčítania v roku 2007 dokonca 103 206 obyvateľov).

Mesto leží na východnom predhorí Skalnatých vrchov, medzi horskými masívmi Bull Mountains na severe, Cayuse Hills na západe a Pryor Mountains na juhu, z východu zasahujú Veľké prérie. Leží v údolí rieky Yellowstone River v nadmorskej výške 950 m n. m. Juhovýchodne od mesta sa rozprestiera indiánska rezervácia Crow Indian Reservation.

Mesto je sídlom vzdelávacích (Rocky Mountain College, Montana State University) i kultúrnych inštitúcií (múzeá Yellowstone Art Museum a Moss Mansion, divadlá Billings Studio Theater a Alberta Bair Theater, symfonický orchester Billings Symphony Orchestra). V Billings sa nachádza jediná zoologická a botanická záhrada v Montane - ZooMontana. Mesto je obsluhované medzinárodným letiskom Billings Logan International Airport.

Šablóna:USA-geo-výhonok