Ján Miloslav Bahna: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Vegetator (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
+cs:interwiki
Riadok 53: Riadok 53:
[[Kategória:Narodenia v 1944]]
[[Kategória:Narodenia v 1944]]
[[Kategória:Slovenskí architekti]]
[[Kategória:Slovenskí architekti]]

[[cs:Ján Bahna]]

Verzia z 15:29, 1. október 2009

Ján Miloslav Bahna
slovenský architekt
Narodenie8. apríl 1944
Pukanec

Docent akad. arch. Ing. arch. Ján Miloslav Bahna (* 8. apríl 1944, Pukanec) je slovenský architekt.

Život

Narodil sa 8. apríla 1944 v Pukanci v okrese Levice. Do základnej školy chodil do roku 1958 v Pukanci, do jedenásťročnej strednej školy potom v Leviciach do roku 1961. Vyštudoval architektúru na SVŠT v Bratislave roku 1967 a VŠVU v Bratislave roku 1970, u profesorov Jozefa Lacka, Vojtecha Vilhana.

Ako architektovi sú mu cudzie strnulé vzory a stereotypné opakovanie tej istej schémy. Dokáže synteticky zvládnuť najrôznejšie zadania, požiadavky užívateľa a charakter miesta a súčasne reflektovať aktuálne architektonické prúdy. Jeho aplikácie nových podnetov zo svetovej architektúry obohacovali Slovenskú architektúru už od konca sedemdesiatych rokov, ktoré sa vyznačovali štátnym úsilím o konečné nastolenie trvácneho a všeplatného ideálu. Bahna trvale a pritom ľahko a nenásilne presadzoval nové riešenia a nové modely. Nedostával sa pritom do priameho konfliktu s mocou, pretože jeho prístup bol prirodzený aj prakticky úspešný. Ústav, na ktorom vtedy pracoval, však nemal dôveru vedenia Zväzu architektov a obchodné stavby nemohli, podľa vtedajšej predstavy, dobre stelesniť ideál socialistickej architektúry.

Pracoval v rokoch 1971 - 1990 na ŠPUO (Štátny projektový ústav obchodu) v Bratislave. Tu vytvoril viaceré významné obchodné stavby. V roku 1972 sa stáva členom Zväzu slovenských architektov. Spolupracoval hlavne s architektmi Ivanom Matušíkom, F. Minárikom, L. Mihálikom, F. Kalesným, M. Kolčákom, L. Závodným a statikom P. Čížkom. V rokoch 1971 - 1979 pracoval v súkromnom ateliéri s profesorom Vojtechom Vilhanom. Z tohoto obdobia pochádzajú stavby vládneho salónika i interiérov haly na letisku v Bratislave 1972 - 1974 a interiér banky v Žiline 1976 - 1979.

Od roku 1987 je členom Zväzu slovenských výtvarných umelcov, 1989 člen Spolku architektov Slovenska a od roku 1993 člen Komory architektov Slovenska. Od roku 1990 pôsobil na Vysokej škole výtvarných umení. Súčasne založil súkromný ateliér - Bahna, Palčo, Starý, Zavodný. Od roku 1995 - Bahna, Palčo, Starý, Toma. V roku 1999 sa presťahoval do vlastného objektu, červenej veže v Horskom parku. Od leta 2000 pracuje v ateliéri generačne tretia zostava. Niektorí predchádzajúci členovia s ateliérom spolupracujú externe.

V súčasnosti sa vo svojom AA ateliéri architektúry venuje širokej škále projektov od interiéru, cez rekonštrukcie, novostavby až po urbanizmus. Spracováva štúdie, projekty, realizačné projekty, inžiniersku činnosť až po autorský dozor. Počas svojej činnosti realizoval širokú škálu stavieb, dostal viacero ocenení.

AA Ateliér Architektúry vznikol v roku 1990 odchodom J. Bahnu a Ľ. Závodného z ŠPÚO - Pro Linea. Najprv pracoval v zostave Bahna - Palčo - Starý - Závodný. Za 40 rokov svojej architektonickej tvorby realizovali a rekonštruovali vyše 60 objektov, väčšinou v Bratislave.

Od roku 1990 je vedúcim ateliéru architektúry III. na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. V jeho ateliéri doteraz absolvovalo školu vyše päťdesiat architektov. Od roku 2000 pôsobí na Spolku architektov Slovenska ako viceprezident pre Bratislavu.

Dielo

Centrála VÚB - Jedno z Bahnových najvýznamnejších diel
Mlynské Nivy 1, Bratislava 1994 - 1996
Stavba roka 1997 a Cena Dušana Jurkoviča 1997.
Drotárska cesta, Bratislava
Bartókova ulica, Bratislava

Zdroje

  • www.bahna.sk
  • Encyklopedický ústav Slovenskej akadémie vied: ENCYCLOPAEDIA BELIANA, Prvý zväzok A – Belk, vydavateľstvo SAV Bratislava 1999
  • Dulla M.: Architekt Ján M. Bahna, vydavateľstvo Meritum, 1995