Július Szabó: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d oprava chyby v rámci WikiProjekt Check Wikipedia
Laddy (diskusia | príspevky)
dBez shrnutí editace
Riadok 17: Riadok 17:


== Životopis ==
== Životopis ==
Maliarske a pozlacovačské remeslo si osvojil v dielni svojho otca, v roku [[1932]]-[[1933]] absolvoval súkromné kurzy pozlacovania , návrhárstva plagátov a písmomaliarstva v Martine a v Prahe. Absolvoval študijné pobyty v rôznych štátoch sveta. Venoval sa maľbe a úžitkovej grafike, zaujímal sa o realistickú krajinomaľbu a portrét. V grafike sa venoval technike drevorytu a lineorytu. Vytvoril garfické cykly Banská Bystrica I (20 listov, [[1950]]) a Banská Bystrica II. (6 listov,
Maliarske a pozlacovačské remeslo si osvojil v dielni svojho otca, v roku [[1932]]-[[1933]] absolvoval súkromné kurzy pozlacovania , návrhárstva plagátov a písmomaliarstva v Martine a v Prahe. Absolvoval študijné pobyty v rôznych štátoch sveta. Venoval sa maľbe a úžitkovej grafike, zaujímal sa o realistickú krajinomaľbu a portrét. V grafike sa venoval technike drevorytu a lineorytu. Vytvoril garfické cykly Banská Bystrica I (20 listov, [[1950]]) a Banská Bystrica II. (6 listov, [[1966]]). Výstava v Banskej Bystrici ([[1972]]). Člen Maďarskej vedeckej, literárnej a umeleckej spol., Umeleckej besedy slovenskej a Zväzu slovenských výtvarných umelcov. Zaslúžilý umelec a i. ocenenia.

[[1966]]). Výstava v Banskej Bystrici ([[1972]]). Člen Maďarskej vedeckej, literárnej a umeleckej spol., Umeleckej besedy slovenskej a Zväzu slovenských výtvarných umelcov. Zaslúžilý umelec a i. ocenenia.


== Literatúra ==
== Literatúra ==

Verzia z 17:21, 4. november 2009

Július Szabó
maliar, grafik
Narodenie8. jún 1907
Budapešť
Úmrtie25. máj 1972
Praha
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Július Szabó

Július Szabó (* 8. jún 1907, Budapešť - † 25. máj 1972, Praha) bol maliar, grafik.

Rodina

  • otec Jozef Szabó
  • matka Júlia rod. Hozlingerová

Životopis

Maliarske a pozlacovačské remeslo si osvojil v dielni svojho otca, v roku 1932-1933 absolvoval súkromné kurzy pozlacovania , návrhárstva plagátov a písmomaliarstva v Martine a v Prahe. Absolvoval študijné pobyty v rôznych štátoch sveta. Venoval sa maľbe a úžitkovej grafike, zaujímal sa o realistickú krajinomaľbu a portrét. V grafike sa venoval technike drevorytu a lineorytu. Vytvoril garfické cykly Banská Bystrica I (20 listov, 1950) a Banská Bystrica II. (6 listov, 1966). Výstava v Banskej Bystrici (1972). Člen Maďarskej vedeckej, literárnej a umeleckej spol., Umeleckej besedy slovenskej a Zväzu slovenských výtvarných umelcov. Zaslúžilý umelec a i. ocenenia.

Literatúra

Externé odkazy

Šablóna:Osud na úpravu