Ido: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Peter439 (diskusia | príspevky)
+ preklad z cs
Peter439 (diskusia | príspevky)
def z cs
Riadok 1: Riadok 1:
'''Ido''' je umelý jazyk vypracovaný v roku [[1908]] na základe [[esperanto|esperanta]], preto sa mu niekedy hovorí ''reformované esperanto''. Autormi boli Louis Couturat a Leopold Leau. Cielom reformy bolo odstránit niektoré kritizované vlastnosti esperanta, napríklad koncovku štvrtého pádu, a zlepšenie znenia jazyka. Po Ide sa objavilo množstvo dalších [[umelé jazyky|reformujících projektov]]. Ido sa vyvinulo na začiatku 20 storočia a udržuje si pomerne stálych stúpencov, najme v [[Európa|Európe]]. V sučasnej dobe je Ido společne s Esperantom a [[Interlingua|Interlinguou]] jediným pomocným jazykom s vysokým počtom textov a relativne širokou základnou hovoriacich.
'''Ido''' je [[umelé jazyky|umelý jazyk]] vytvorený roku [[1907]] L. Couturatom úpravou [[esperanto|esperanta]].





Verzia z 10:46, 17. november 2009

Ido je umelý jazyk vypracovaný v roku 1908 na základe esperanta, preto sa mu niekedy hovorí reformované esperanto. Autormi boli Louis Couturat a Leopold Leau. Cielom reformy bolo odstránit niektoré kritizované vlastnosti esperanta, napríklad koncovku štvrtého pádu, a zlepšenie znenia jazyka. Po Ide sa objavilo množstvo dalších reformujících projektov. Ido sa vyvinulo na začiatku 20 storočia a udržuje si pomerne stálych stúpencov, najme v Európe. V sučasnej dobe je Ido společne s Esperantom a Interlinguou jediným pomocným jazykom s vysokým počtom textov a relativne širokou základnou hovoriacich.


Štruktúra jazyka

Pretože jazyk vychádza z esperatnta, je aj väčšina jeho slovnej zásoby zhodná, alebo podobná. V ide neexistujú homonymá.

Abeceda

K zápisu jazyka sa používa 26 písmen:

Písmeno: a b c ch d e f g h kh i j k l m n o p qu r s sh t u v w x y z
Výslovnosť: a b c č d e f g h ch i ž k l m n o p kw r s š t u v w ks j z
IPA: a, ɑ b t͡s t͡ʃ d ɛ, e f g ɦ x ɪ ʒ k l m n o, ɔ kw p ɾ, r s ʃ t ʊ v w k͡s,g͡z j z


Väčšina písmen sa v ide píše a vyslovuje rovnako ako v slovenčine. Len j sa vyslovuje ako ž v slove žaba. Skupiny au, eu sa v ide vyslovujú ako dve dvojhlásky, v slovenčine ako v slovách auto, euro. Slabiky di, ti, ni sa vyslovujú nezmäkčené, rovnako ako v slovách diktátor (diktatoro), tinktúra (tinkturo) alebo nikotin (nikotino).



Externé odkazy

Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA