Male: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TXiKiBoT (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: af:Male
Alexbot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: be-x-old:Мале
Riadok 30: Riadok 30:
[[ar:ماليه]]
[[ar:ماليه]]
[[be:Горад Мале]]
[[be:Горад Мале]]
[[be-x-old:Мале]]
[[bg:Мале]]
[[bg:Мале]]
[[bn:মালে]]
[[bn:মালে]]

Verzia z 23:16, 26. november 2009

Male

Male (Jazyk Dhivehi: މާލެ) (alebo Malé) je hlavné mesto Maldív. Nachádza sa na ostrove Malé na atole Severný Mále. Ostrov má dĺžku 1,7 km a šírku 1 km, žije tu asi 82-tisíc ľudí, pričom je to najhustejšie zaľudnené mesto na svete, prakticky celý ostrov je urbanizovaný.

Aj keď geograficky je súčasťou atolu Káfu administratívne nie je súčasťou ostrova. Komerčný prístav je priamo na ostrove. Je centrom obchodných a komerčných aktivít v krajine. Veľa vládnych budov a budov agentúr je orientovaných smerom k moru (čo pri veľkosti ostrova nie je vôbec zázrak). Medzinárodné letisko Malé sa nachádza na ostrove Hululé kde je rovnako priestor pre hydroplány. Úpravou (asanáciou) krajiny sa zväčšil prístav. Malé sa nachádza na 4°10' severnej šírky a 73°30' východnej dĺžky (4,1667; 73,5). [1]

Mesto Malé založili Portugalci na svojich obchodných cestách v 16. storočí.[2]

Skoro tretina populácie Maldív žije v hlavnom meste.

Malé bolo poničené vlnou cunami ktoré vzniklo po zemetrasení na západnom pobreží Sumatry 16. decembra 2004. Vtedy zaliali vlny Indického oceánu dve tretiny mesta. Zemetrasenie a záplavová vlna zabili cez 220 000 ľudí (údaj o počte obetí sa týka celého pobrežia Indického oceánu, vrátane Maldív).

Referencie

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Male

Externé odkazy