Kacušika Hokusai: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TXiKiBoT (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: yo:Hokusai
Riadok 114: Riadok 114:
[[vi:Hokusai]]
[[vi:Hokusai]]
[[war:Katsushika Hokusai]]
[[war:Katsushika Hokusai]]
[[yo:Hokusai]]
[[zh:葛饰北斋]]
[[zh:葛饰北斋]]

Verzia z 20:55, 28. november 2009

"In the Hollow of a Wave off the Coast at Kanagawa" - Katsushika Hokusai. Metropolitné múzeum umenia, New York

Kacušika Hokusai (葛飾北斎) (pôvodne zrejme Hokusai Kawamura) (* október-november 1760 Edo) – † 10. máj 1849) bol japonský umelec, maliar a drevorytec z obdobia Edo, ktorý sa narodil v dnešnom Tokiu.

Je autorom 13-dielneho skicára „Hokusai manga“ (začal na ňom pracovať v roku 1814) a zbierky tlačí „36 pohľadov na horu Fudži“ (bola vytvorená okolo rokov 1823-1829). Je považovaný za jednu z vynikajúcich postáv ukiyo-e (žáner tlačí na drevené doštičky alebo kocky, ktorý sa používal medzi 17. a 20. storočím) alebo „obrazov plávajúceho sveta“ (prechodné hľadanie potešenia, napr. vo svete divadiel, reštaurácií, čajovní, kurtizán a gejší). Hokusai je tiež renomovaným umelcom vďaka svojim shunga (čo je japonský názov erotických malieb). V skutočnosti to boli vlastne inzeráty pre verejné domy a divadlá, predstavenia alebo portréty idolov či hercov a dievčat z čajovní.

Jeho „Fukujuso“, séria 12-tich tlačí oslavujúcich zmyselnosť a náruživosť, je považovaná za jedno z troch najväčších prác v štýle shunga. Jeho umenie bolo dôležitým zdrojom inšpirácií mnohých európskych impresionistov akými boli Claude Monet, alebo americký umelec James McNeill Whistler. Hokusai aj Hiroshige enormne ovplyvnili celosvetovú krajinomaľbu. Napokon, Hokusaiovo meno je nezmazateľne zapísané vo Whistlerovej práci.

Životopis

Hokusai sa narodil v Edo (dnešné Tokio) v 9. mesiaci 10. roku obdobia Horeki v umeleckej rodine. Jeho otec, Nakajima Issai, bol výrobcom zrkadiel. Keď mal Hokusai osemnásť rokov, po krátkej práci s drevorytinami, vstúpil do štúdia Katsukawa Shunshoa, maliara a návrhára farebných tlačí. Jeho ignorovanie umeleckých postupov majstra však zapríčinilo jeho vylúčenie v roku 1785.

Medzi rokmi 1796 a 1802 vytvoril pravdepodobne až 30 000 knižných ilustrácií a farebných tlačí. Často sa inšpiroval obyčajným životom Japoncov, tradíciami a legendami. V roku 1824 vydal knihu „New Forms for Design“ (Nové formy pre návrhy) a jeho návrhy inšpirovali veľa Sashikových vzorov pre prešívané prikrývky. Svoje najtypickejšie práce vytvoril v rokoch 18301840.

Hoci z času na čas Hokusai študoval rôzne štýly, väčšinou bola jeho štylistika osobitá. V čase, keď žil v extrémnej chudobe, hoci musel získať peniaze za svoje práce, ktoré mu mohli zabezpečiť komfort, keď prehlboval svoju chudobu, ku koncu svojho života sa hrdo označoval ako sedliak.

Bol dychtivým študentom do konca života, a na smrteľnej posteli povedal: „Keby mi nebesá darovali ešte ďalších päť rokov, stal by som sa veľkým maliarom“. Zomrel 10. mája 1849.

Po jeho smrti boli kópie niektorých jeho prác poslané na Západ, a spolu s prácami ostatných ukiyo-e umelcov ovplyvnili takých západných majstrov ako Vincent van Gogh a Paul Gauguin. Horukai bol vo všeobecnosti oceňovanejší v západnej kultúre než v Japonsku. Mnohé práce japonských tlačiarov boli vyvezené do Európy, najmä do Paríža v polovici 19. storočia. Boli predmetmi zbierok a populárne medzi impresionistami ako Claude Monet, Edgar Degas a Henri de Toulouse-Lautrec, ktorých práce boli ovplyvňované japonským umením.

Jeho snáď najuznávanejšia práca je „In the Hollow of a Wave off the Coast at Kanagawa“ (Dolu pod vlnami mimo pobrežia Kanagawy). Na obraze je veľká vlna pohlcujúca ľudí a lode, so vzdialenou horou Fudži, ktorej veľkosť zmenšuje mohutnosť vlny. Hovorí sa, že to je momentka každodennej práce; možno vidieť prekvapených ľudí na loďkách, vezúcich ryby. Niekedy sa mylne hovorí o vlnách cunami (津波), ale presnejšie sa volajú okinami (沖波), čiže veľké vlny na šírom mori.

Práca

Vďaka vysokému veku sa dožil dlhej kariéry, no svoje najdôležitejšie diela vytvoril až po 60. roku svojho života. Jeho najobľúbenejšia práca je ukiyo-e séria 36 pohľadov na horu Fudži (富嶽三十六景 Fugaku Sandžúrokkei) vytvorená v rokoch 18261833. Pozostáva zo 46 obrazov (10 bolo pridaných neskôr) zobrazujúcich kvety, vtáky a scenérie z legiend alebo každodenného života.

Najväčšou prácou Hokusaia je 15-dielna zbierka Hokusai Manga, kniha preplnená dômyselnými skicami, ktoré boli uverejnené v roku 1814. Ich karikatúry sa často považujú za predchodcov pre moderný štýl manga.

Galéria

Kliknite na obrázok pre jeho zväčšenie.

Iné projekty