Chata Plesnivec: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Pescan (diskusia | príspevky)
d →‎Prístupnosť chaty: menšie značky
Riadok 15: Riadok 15:


==História chaty==
==História chaty==
V polovici [[18. storočie|18. storočia]] vznikla pri ''Siedmych prameňoch'' chatrč zlatokopa Drechslera z [[Rakúsy (okres Kežmarok)|Rakús]].
V polovici [[18. storočie|18. storočia]] vznikla pri ''Siedmich prameňoch'' chatrč zlatokopa Drechslera z [[Rakúsy (okres Kežmarok)|Rakús]].


Do roku [[1930]] tu stála stará pastierska [[koliba]]. Na jej mieste dal v roku [[1932]] [[Tibor Gresch]] zo [[Spišská Belá|Spišskej Belej]] postaviť súkromnú chatu, ku ktorej roku [[1938]] pribudla prístavba a chata dostala dnešnú podobu.
Do roku [[1930]] tu stála stará pastierska [[koliba]]. Na jej mieste dal v roku [[1932]] [[Tibor Gresch]] zo [[Spišská Belá|Spišskej Belej]] postaviť súkromnú chatu (ľavá polovica súčasnej chaty). Greschovým zámerom bolo pravdepodobne dostavať zrkadlový obraz objektu, čo sa mu nepodarilo, lebo musel opustiť republiku. Pôvodný názov chaty bol Edelweiss Hütte. Chata Plesnivec dostala dnešnú podobu v roku 1997, kedy k nej bola dokončená prístavba (pravá časť chaty). Greschov plán sa nepodarilo naplniť úplne, keďže pravá časť chaty nie je zrkadlovým obrazom ľavej časti s dominantnou presklenou verandou. Príčinou boli obštrukcie na stavebnom úrade.


Po [[2. svetová vojna|2. svetovej vojne]] chata slúžila najprv turistom, od roku [[1955]] ako výskumná stanica [[TANAP]]-u a od roku [[1997]] slúži opäť pre turistickú verejnosť.
Po [[2. svetová vojna|2. svetovej vojne]] chata slúžila najprv turistom, od roku [[1955]] ako výskumná stanica [[TANAP]]-u a od roku [[1997]] slúži opäť pre turistickú verejnosť.


==Súčasnosť==
==Súčasnosť==

Verzia z 21:14, 28. november 2009

Chata Plesnivec


Nadmorská výška1 290 m n. m.
PohorieTatry
Rok založenia1932
Najľahší výstupz Tatranskej Kotliny

Chata Plesnivec (1 290 m n.m.) je jedinou obývateľnou chatou v Belianskych Tatrách. Nachádza sa na konci Doliny Siedmych prameňov, pod juhovýchodným úbočím Bujačieho vrchu.

História chaty

V polovici 18. storočia vznikla pri Siedmich prameňoch chatrč zlatokopa Drechslera z Rakús.

Do roku 1930 tu stála stará pastierska koliba. Na jej mieste dal v roku 1932 Tibor Gresch zo Spišskej Belej postaviť súkromnú chatu (ľavá polovica súčasnej chaty). Greschovým zámerom bolo pravdepodobne dostavať zrkadlový obraz objektu, čo sa mu nepodarilo, lebo musel opustiť republiku. Pôvodný názov chaty bol Edelweiss Hütte. Chata Plesnivec dostala dnešnú podobu v roku 1997, kedy k nej bola dokončená prístavba (pravá časť chaty). Greschov plán sa nepodarilo naplniť úplne, keďže pravá časť chaty nie je zrkadlovým obrazom ľavej časti s dominantnou presklenou verandou. Príčinou boli obštrukcie na stavebnom úrade.

Po 2. svetovej vojne chata slúžila najprv turistom, od roku 1955 ako výskumná stanica TANAP-u a od roku 1997 slúži opäť pre turistickú verejnosť.

Súčasnosť

Chata je zásobovaná terénnym vozidlom po nespevnenej ceste pozdĺž potoka Čierna voda v Doline Siedmych prameňov. V súčasnosti je chatárom na chate Ján Matava.

Skalné vráta čnejúce sa na sever od chaty

Prístupnosť chaty

Chata je prístupná z tatranskej Kotliny po zeleno značkovanom chodníku (cca 2:30 h). Chodník ďalej pokračuje k Bielemu plesu.

Po modro značkovanom chodníku od Kopského sedla (cca 1:30 h), chodník však vedie až z Tatranskej Javoriny (celá trasa cca 4:30 h), ten ďalej pokračuje Dolinou Kežmarskej Bielej vody (cca 4 h).

Po červenom chodníku od Chaty pri Zelenom plese (cca 1:45 h), odkiaľ však chodník vedie viacerými smermi.

Okolie chaty

Iné projekty

Súradnice: 49° 13′ 27.83″ s.š., 20° 16′ 33.61″ v.d.