Harold Dwight Lasswell: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: bg:Харолд Ласуел; kozmetické zmeny
d robot Pridal: cs:Harold Lasswell
Riadok 21: Riadok 21:
[[ar:هارولد لاسويل]]
[[ar:هارولد لاسويل]]
[[bg:Харолд Ласуел]]
[[bg:Харолд Ласуел]]
[[cs:Harold Lasswell]]
[[de:Harold Dwight Lasswell]]
[[de:Harold Dwight Lasswell]]
[[en:Harold Lasswell]]
[[en:Harold Lasswell]]

Verzia z 03:01, 12. január 2010

Harold Dwihgt Lasswell (13. február 1902 - 18. december 1978) bol vodcom amerických politických vedcov a komunikačných teoretikov. Bol členom Chicagskej školy sociológie a študentom Yaleskej Univerzity –odbor politická veda. Taktiež bol prezidentom Svetovej akadémie vied a umenia a Americkej politickej asociácie. Spolu s ďalšími významnými liberálmi tohto obdobia ako Walter Lippmann, argumentoval, že demokracia potrebuje propagandou udržať civilných občanov v súlade so zameraním skupiny rozhodne to bolo v ich najlepšom záujme.

Lasswell študoval na Chicagskej Univerzite v roku 1920 a bol tam značne ovplyvnený vyučovaným pragmatizmom, obzvlášť ako ho navrhovali John Dewey a George Herbert Mead. Viac ovplyvňovaný však bol Freudovskou filozofiou, ktorú uplatňoval pri mnohých jeho analýzach propagandy a komunikácie. Počas druhej svetovej vojny si Lasswell udržal pozíciu šéfa experimentálnej divízie pre štúdium vojny. On analyzoval nacistické propagandistické filmy na identifikáciu mechanizmov presviedčania, ktoré boli používané na zabezpečenie tichého súhlasu a podpory nemeckej populácie pre Hitlera v krutom vojnovom období.

Publikované články

  • Propaganda Technique in the World War (1927, 1971)
  • World Politics and Personal Insecurity (1935, 1965)
  • Politics: Who Gets What, When, How (1935)
  • "The Garrison State" (1941)
  • Power and Personality (1948)

Referencie

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Harold Dwight Lasswell na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).