Carcharodontosaurus: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Alexbot (diskusia | príspevky)
WeggeBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: da:Carcharodontosaurus
Riadok 49: Riadok 49:
[[ca:Carcarodontosaure]]
[[ca:Carcarodontosaure]]
[[cs:Carcharodontosaurus]]
[[cs:Carcharodontosaurus]]
[[da:Carcharodontosaurus]]
[[de:Carcharodontosaurus]]
[[de:Carcharodontosaurus]]
[[el:Καρχαροδοντόσαυρος]]
[[el:Καρχαροδοντόσαυρος]]

Verzia z 16:50, 29. január 2010

Carcharodontosaurus

Carcharodontosaurus
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Carcharodontosaurus
Stromer, 1931
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Carcharodontosaurus bol obrovský dravý dinosaurus žijúci približne pred 95 miliónmi rokov na území dnešnej severnej Afriky. S dĺžkou okolo 12 metrov a váhou približne 4 000 kg patril tento živočích do veľkostnej kategórie slávneho rodu Tyrannosaurus. Známy je z neúplných pozostatkov zahrňujúcich skoro kompletnú značne veľkú lebku.

Stavba tela

Podobne ako iné dravé dinosaury jeho veľkosti, Carcharodontosaurus disponoval veľkou hlavou (lebka merala 1,6 metra) , krátkym krkom, krátkymi prednými končatinami s troma prstami vybavenými pazúrmi a dlhým chvostom, ktorý však býval proporcionálne kratší než u malých dravých dinosaurov. Vzhľadom pripomínal blízko príbuzný rod Giganotosaurus, ktorý žil približne v rovnakom čase. Na rozdiel od giganotosaura však nemal výrazný kostený hrebeň medzi očnicami a nozdrami.

Spôsob života

Vzhľadom na masívnu stavbu veľkého tela patril karcharodontosaurus pravdepodobne medzi relatívne pomalé dravce. Medzi jeho potencionálnu korisť patril 16 m. dlhý sauropod Aegyptosaurus, alebo takmer dvakrát väčší Paralititan. Je zaujímavé, že napriek enormnej veľkosti nebol Carcharodontosaurus neohrozeným hlavným predátorom – po jeho boku žil 17 a viac metrov dlhý Spinosaurus a 13 metrový Deltadromeus.