Jizera (rieka): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d robot Zmenil: en:Jizera (river)
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: fr:Jizera
Riadok 17: Riadok 17:
[[de:Jizera]]
[[de:Jizera]]
[[en:Jizera (river)]]
[[en:Jizera (river)]]
[[fr:Jizera]]
[[lt:Jizera]]
[[lt:Jizera]]
[[nl:Jizera (rivier)]]
[[nl:Jizera (rivier)]]

Verzia z 21:32, 30. január 2010

Jizera v Mnichově Hradišti

Jizera je rieka v severných Čechách. Je to pravostranný prítok Labe, meria 163,9 km, plocha povodia zaberá 2 193,4 km² a v ústí dosahuje priemerný prietok 23,9 m³/s.

Rieka pramení v Jizerských horách na juhovýchodnom svahu vrchu Smrk (1 124 m n. m.), východne od obce Bílý potok a neďaleko štátnej hranice s Poľskom v nadmorskej výške 885 m n. m. Najprv tečie na juhovýchod, vytvára štátnu hranicu, veľkým oblúkom sa stáča na juh a vstupuje do Podkrkonošskej oblasti. Pri Hornej Sytovej sa stáča a pokračuje na juhozápad, pričom sa koryto toku výrazne vlní a stáča na západ. Medzi mestami Semily a Železný Brod tečie severozápadným smerom, následne sa stáča a pokračuje na juhozápad výraznejšie zvlneným korytom. Za mestom Bakov nad Jizerou tečie rieka viac-menej severojužným smerom, od mesta Benátky nad Jizerou k ústiu opäť na juhozápad. Do Labe ústi pri obci Lázně Toušeň v nadmorskej výške 169 m n. m.

Významnými prítokmi sú zľava Mumlava, Jizerka, Oleška, Libuňka, Žehrovka, Klenice; sprava Jizerka, Kamenice, Mohelka, Zábrdka, Bělá.

Jizera preteká cez Kořenov, Jablonec nad Jizerou, Semily, Železný Brod, Turnov, Mnichovo Hradiště, Bakov nad Jizerou, Mladú Boleslav, Benátky nad Jizerou.

Iné projekty