Emulgátor: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
SieBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: bg:Емулгатор
Thijs!bot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: fi:Emulgointiaine
Riadok 19: Riadok 19:
[[en:Emulsion#Emulsifier]]
[[en:Emulsion#Emulsifier]]
[[es:Emulsionante]]
[[es:Emulsionante]]
[[fi:Emulgointiaine]]
[[it:Emulsionante]]
[[it:Emulsionante]]
[[nl:Emulgator]]
[[nl:Emulgator]]

Verzia z 16:36, 2. február 2010

Emulgátor alebo emulgačné činidlo je v chémii a potravinárstve organická látka, ktorá zmenšuje povrchové napätie (je schopná absorpcie a tvorby filmu) na rozhraní medzi dvoma nemiešateľnými kvapalinami, čím umožňuje vznik emulzie týchto dvoch kvapalín.

V potravinárstve sa pojem používa obzvášť v súvisloti s dispergovaním tukov vo výrobku. V múkach pôsobí ako kondicionér zmäkkčujúci kôrku pečiva, v cukrovinkách ako modifikátor kryštalizácie tukov a v mäsovom priemysle uľahčuje emulgáciu tukových častíc.

Označujú sa písmenom E, za ktorým nasleduje trojmiestne alebo štvormiestne číslo.

Regulácia

Smernica Európskeho parlamentu a Rady 94/36/ES o potravinárskych farbivách a smernica iseunr/casopis/legislativa/aug21_99.htm 95/45/ES špecifikujúca kritéria čistoty potravinárskych farbív sú hlavnými reguláciami v Európskej únii. Tieto regulácie uplatňujú členské štáty a hlavným nariadením je definícia zoznamu farbíc spĺňajúcich kritéria čistoty. Bezpečnosť všetkých prídavných látok, či už prirodzených alebo syntetických, sa dôkladne testuje a pravidelne prehodnocuje. Na úrovni EU ich schvaľuje Vedecká komisia pre výživu (SCF, Scientific Committee on Food), skupina vedcov z členských krajín schválených Európskou komisiou. Pri vyhodnocovaní sa určí Prijateľná denná dávka (ADI, Acceptable Daily Intake). Iba takto vyhodnotené farby dostanú číslo E a to je indikáciou schválenia bezpečnosti v Európe, ako aj jednoduchý a pohodlný spôsob značenia povolených potravinárskych farbív v jazykoch EU. Značenie farbív názvom alebo E-číslom na etiketách potravinárskych výrobkov pomáha konzumentom pri informovanej voľbe.

Pozri aj