Škótsko: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bubamara (diskusia | príspevky)
→‎Obyvateľstvo: - http://www.highland.sk/scotland/basic.htm
→‎Národné symboly: aktualizácia
Riadok 57: Riadok 57:
* [[William Wallace]], národný hrdina, ktorý stál v čele škótskej vojny o nezávislosť.
* [[William Wallace]], národný hrdina, ktorý stál v čele škótskej vojny o nezávislosť.
* [[Bodliak]], rastlina charakteristická pre Škótsko, sa objavuje na mnohých jeho symboloch a logách, aj na bankovkách. Za symbol krajiny býva považovaný aj [[vres]].
* [[Bodliak]], rastlina charakteristická pre Škótsko, sa objavuje na mnohých jeho symboloch a logách, aj na bankovkách. Za symbol krajiny býva považovaný aj [[vres]].
* Za škótsku hymnu sa neoficiálne považuje pieseň "Flower of Scotland" (Škótsky bodliak). Hráva sa aj na medzinárodných stretnutiach, na ktorých sa zúčastňuje škótsky národný tím, napríklad pri [[futbal]]ových alebo [[rugby]] zápasoch. Po vzniku škótskej [[samospráva|samosprávy]] sa však táto otázka stala diskutabilnou, keďže kandidátov na hymnu Škótska je viac, napr. "Scots Wha Hae", "Scotland the Brave", a "A Man’s A Man for A’That".
* Za škótsku hymnu sa neoficiálne považuje pieseň "Flower of Scotland" (Škótsky bodliak). Hráva sa aj na medzinárodných stretnutiach, na ktorých sa zúčastňuje škótsky národný tím, napríklad pri [[futbal]]ových alebo [[rugby]] zápasoch. Ďaľšou veľmi populárnou piesňou je"Scotland the Brave", no najznámejšou -a obľúbenou v celom svete- je [[Auld Lang Syne]].
* [[Tartan]] je tkaná látka so špeciálnymi vzormi, pričom každý vzor zväčša symbolizuje niektorý zo škótskych [[klan]]ov. Každý klan má svoj osobitý vzor, znázornený najmä na [[kilt]]e.
* [[Tartan]] je tkaná látka so špeciálnymi vzormi, pričom každý vzor zväčša symbolizuje niektorý zo škótskych [[klan]]ov. Každý klan má svoj osobitý vzor, znázornený najmä na [[kilt]]e.
* Národným dňom je St. Andrew’s Day (deň sv. Andreja), čiže [[30. november]], hoci oveľa populárnejšia je oslava tzv. Burns’ Night (noc [[Robert Burns|Roberta Burnsa]]). Tartan Day (deň tartanu) je novinkou, ktorá prišla z [[Kanada|Kanady]]. V roku [[2006]] prijal škótsky parlament zákon, podľa ktorého sa St. Andrew’s Day stal oficiálnym [[deň pracovného pokoja|dňom pracovného pokoja]].
* Národným dňom je St. Andrew’s Day (deň sv. Andreja), čiže [[30. november]], hoci oveľa populárnejšia je oslava tzv. Burns’ Night (noc [[Robert Burns|Roberta Burnsa]]). Tartan Day (deň tartanu) je novinkou, ktorá prišla z [[Kanada|Kanady]]. V roku [[2006]] prijal škótsky parlament zákon, podľa ktorého sa St. Andrew’s Day stal oficiálnym [[deň pracovného pokoja|dňom pracovného pokoja]].

Verzia z 22:44, 7. február 2010

Šablóna:Štát

Mapa Škótska

Škótsko (angl. Scotland, v škótskej gaelčine Alba) je jedna zo štyroch krajín, ktoré tvoria Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska. Rozkladá sa v severnej časti ostrova Veľká Británia a na vyše 790 okolitých ostrovoch (okrem iného sem patria súostrovia Shetlandy, Orkneje a Hebridy). Škótsko na východe ohraničuje Severné more, na severe a západe Atlantický oceán a na juhozápade Severný prieliv a Írske more.

Škótsko má vyše 5 miliónov obyvateľov. Úradným jazykom je angličtina, škótska gaelčina (ktorou hovorí asi 1 % Škótov, hlavne v severozápadnej časti) a škótčina (hovorí ňou asi 1,5 miliónov Škótov). Škótsko má svoju samostatnú vlajku, modrú s bielym uhlopriečnym krížom, a znak – červeného leva na zlatom podklade s dvojitým červeným ľaliový lemom.

Hlavným a druhým najväčším mestom Škótska je Edinburgh, ktorý je zároveň jedným z najvýznamnejších európskych finančných centier. Najväčšie mesto Škótska je Glasgow, ležiace v srdci aglomerácie Greater Glasgow, kde je sústredených približne 40 % škótskeho obyvateľstva. K škótskemu územiu patrí aj veľká časť severného Atlantiku a Severného mora, kde sa nachádzajú najrozsiahlejšie ropné ložiská Európskej únie.

Škótske kráľovstvo bolo nezávislým štátom až do 1. mája 1707, kedy napriek protestom po celej krajine podpísalo Zákon o únii a vytvorilo tak politickú úniu s Anglickým kráľovstvom - kráľovstvo Veľkej Británie. Škótsko má naďalej samostatný právny systém, nezávislý od Anglicka, Walesu a Severného Írska a stále disponuje samostatnými súdnymi právomocami vo verejnom i súkromnom medzinárodnom práve. Táto nezávislosť škótskeho práva, spoločne so samostatným vzdelávacím systémom a škótskou cirkvou sú faktormi, ktoré už od čias zjednotenia pomáhajú prežiť škótskej kultúre a národnej identite. Škótsko však už nie je samostatným štátom a nie je preto priamym členom Organizácie spojených národov ani Európskej únie.

Národné symboly

Ukážka troch rôznych vzoriek tartanu
  • Škótska vlajka s bielym krížom sv. Ondreja (Saltire) alebo sv. Andreja na modrom podklade pochádza (aspoň podľa legendy) z 9. storočia a je teda najstaršou používanou národnou vlajkou. Ondrejský kríž je dnes tiež súčasťou vlajky Únie.
  • Škótska kráľovská zástava, čiže zástava so škótskym kráľovským znakom sa tiež používa pomerne často, hlavne pri športových udalostiach, kde Škótsko reprezentuje jeho národný tím. Zástava sa často nazýva aj Lion Rampant (lev v skoku – podľa dominantného heraldického symbolu). Zástava sa v podstate považuje za majetok panovníka a jej bežné použitie by malo byť ilegálne, no toto pravidlo väčšina ľudí ignoruje a jeho dodržiavanie sa nijako neuplatňuje.
  • Heraldickým symbolom Škótska je aj jednorožec. Na škótskom kráľovskom znaku, ktorý sa používal do roku 1603, bol pôvodne znázornený štít s levom v skoku, ktorý držia dva jednorožce. Po zjednotení kráľovstiev bol znak rozdelený na štyri časti (na prvej a štvrtej je škótsky lev, na druhej anglické levy a na tretej írska harfa). Jedného z jednorožcov držiacich znak tiež nahradil anglický lev.
  • William Wallace, národný hrdina, ktorý stál v čele škótskej vojny o nezávislosť.
  • Bodliak, rastlina charakteristická pre Škótsko, sa objavuje na mnohých jeho symboloch a logách, aj na bankovkách. Za symbol krajiny býva považovaný aj vres.
  • Za škótsku hymnu sa neoficiálne považuje pieseň "Flower of Scotland" (Škótsky bodliak). Hráva sa aj na medzinárodných stretnutiach, na ktorých sa zúčastňuje škótsky národný tím, napríklad pri futbalových alebo rugby zápasoch. Ďaľšou veľmi populárnou piesňou je"Scotland the Brave", no najznámejšou -a obľúbenou v celom svete- je Auld Lang Syne.
  • Tartan je tkaná látka so špeciálnymi vzormi, pričom každý vzor zväčša symbolizuje niektorý zo škótskych klanov. Každý klan má svoj osobitý vzor, znázornený najmä na kilte.
  • Národným dňom je St. Andrew’s Day (deň sv. Andreja), čiže 30. november, hoci oveľa populárnejšia je oslava tzv. Burns’ Night (noc Roberta Burnsa). Tartan Day (deň tartanu) je novinkou, ktorá prišla z Kanady. V roku 2006 prijal škótsky parlament zákon, podľa ktorého sa St. Andrew’s Day stal oficiálnym dňom pracovného pokoja.

Obyvateľstvo

Počet obyvateľov je 5 168 500 (2008). Najviac obyvateľov (okolo 4,5 milióna) býva v mestách. Hlavným mestom je Edinburgh, najväčším je Glasgow.  Ostatné väčšie mestá sú Aberdeen, Dundee, Inverness a Stirling. Okrem toho, žije vo svete viac ako 10 miliónov Škótov a ich potomkov, ktorí sa hlásia k svojmu pôvodu. Najviac ich je v Kanade, Austrálii a USA. V podstate každý človek, ktorého priezvisko sa začína typickým „Mac“ alebo „Mc“ má svoj pôvod v Škótsku.

Významnými osobnosťami v oblasti vedy a techniky sú:

Baird, John L. (1888-1946) – vynálezca televízie, neskôr zdokonalil farby, 3-D obraz a veľkoplošnú obrazovku,

Alexander Graham Bell (1847-1922) – vynálezca telefónu,

Sir David Brewster (1781-1868) – skúmal polarizované svetlo, vynašiel kaleidoskop,

Sir Thomas M. Brisbane (1773-1860) – astronóm, objavil viac ako 7000 hviezd. Po ňom bolo pomenované mesto Brisbane v Austrálii,

Sir Alexander Fleming (1881-1955) – objaviteľ Penicilínu,

James C. Maxwell (1831-1879) – predchodca kvantovej fyziky,

Alexander Monro (1733-1817) – objaviteľ lymfatického obehu,

John Napier (1550-1617) – matematik a astronóm, zaviedol desatinné delenie,

James Watt (1736-1819) – vynálezca parného stroja s kondenzátorom.

V oblasti literárneho umenia sa stali svetoznámymi najmä spisovatelia:

Robert Burns (1759-1796),

Sir Walter Scott (1771-1832).

Vo filozofických a ďalších vedách vynikli:

David Hume (1711-1783) – známy filozof a agnostik,

Adam Smith (1723-1790) – jeden z najvýznamnejších svetových ekonómov.

Za zmienku stoja i dvaja legendárni zbojníci a bojovníci za škótsku nezávislosť:

Rob Roy MacGregor (1671 – 1734),

William Wallace (1274-1305).

Pozri aj

Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA

Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA

Šablóna:Link FA