DocBook: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
YurikBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: cs
YurikBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: ru:DocBook
Riadok 33: Riadok 33:
[[no:DocBook]]
[[no:DocBook]]
[[pl:DocBook]]
[[pl:DocBook]]
[[ru:DocBook]]

Verzia z 03:26, 22. marec 2006

DocBook je značkový jazyk pôvodne určený na tvorbu technickej dokumentácie, ale možno ho použiť aj na tvorbu iných dokumentov. Udržiava ho a štandardizuje technická komisia DocBook v rámci OASIS.

DocBook má verzie SGML a XML. Pôvodne vzniklo ako aplikácia SGML, ale neskôr sa pridala aj ekvivalentná aplikácia XML, ktorá sa dnes už používa častejšie. (Aplikácia XML vznikla zároveň s verziu 4 aplikácie SGML, má rovnaké číslovanie.)

V minulosti využívala DocBook najmä komunita open source. Príkladom použitia je Linux Documentation Project, referencie API GNOME a GTK+, a dokumentácia jadra Linuxu. V posledných rokoch sa však rozšíril a čoraz viac organizácií používa DocBook na dokumentovanie všetkého svojho softvéru. Na základe DocBook XML vzniklo aj niekoľko komerčných dokumentačných nástrojov.

Norman Walsh a vývojový tím DocBook Open Repository udržiavajú množinu štýlov DSSSL a XSL na generovanie výstupov vo formátoch HTML, FO/PDF, RTF, stránky "man", a HTML Help. Walsh je aj hlavným autorom knihy DocBook: The Definitive Guide, oficiálnej dokumentácie jazyka DocBook. Táto kniha je dostupná pod licenciou GNU FDL a v tlačenej podobe.

Príklad

<book id="kniha1">
  <title>Jednoduchá kniha</title>
  <chapter id="kapitola1">
    <title>Kapitola 1</title>
    <para>Čaute všetci!</para>
  </chapter>
</book>

Externé odkazy

  • DocBook.org - oficiálna stránka knihy Normana Walsha DocBook: The Definitive Guide (po anglicky)