Lodičky (hra): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Celbos (diskusia | príspevky)
d preklepy
AtonX (diskusia | príspevky)
d Battleship premiestnená na Lodičky (hra): sk
(Žiaden rozdiel)

Verzia z 10:04, 4. marec 2010

Battleships

Battleship (alebo tiež Lodičky) je hra s perom a papierom pre dvoch hráčov.

História

Hru vymyslel Clifford Von Wickler na začiatku dvadsiateho storočia, ale nikdy si ju nedal patentovať. Vroku 1943 vydala túto hru firma Milton Bradley Company pod názvom "Broadsides, the Game of Naval Strategy".

Pravidlá

Na začiatku hry sa obaja hráči dohodnú na tvaroch a počete lodí a či je možné ich otáčať. Každý z hráčov má k dispozícii papier, na ktorom má nakreslené dve prázdne sieťe označené súradnicami, každú o rozmeroch 10x10 polí. Hráči zakreslia do jednej zo svojich sietí dohodnuté tvary lodí tak, aby si ich navzájom nevideli. Druhú sieť hráči použijú na zakreslovanie svojich výstrelov. Zkreslené lode sa nesmú prekrývať. Každá loď zaberá určitý počet polí, podľa toho na akých tvaroch lodí sa hráči dohodnú. Obvykle sa používajú tieto druhy lodí:

Typ lode Počet polí
lietadlová loď
5
bojová loď
4
krížnik
3
ponorka
3
čln
2

Po rozmiestnení lodí hráči striedavo vykonávajú jednotlivé "výstrely". Pri každom vykonaní výstrelu hráč, ktorý je na ťahu zvolí súradnice jedného poľa siete, na ktoré strieľa. Ak sa na danom poli nachádza nejaká loď dôjde k jej zásahu. Súper oznámi strieľajúcemu hráčovi či došlo k zásahu alebo nie. Po zasiahnutí všetkých polí lode je loď potopená. Víťazhom hry sa stáva ten hráč, ktorému sa ako prvému podarí potopiť všetky súperove lode.

Existujú mnoho variant tejto hry, ktoré sa pravidlami mierne líšia.