Jozef Turanec: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Alecs.bot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: en:Jozef Turanec
Kategória:Slovenskí generáli
Riadok 24: Riadok 24:
[[Kategória:Slovenské vojenské osobnosti]]
[[Kategória:Slovenské vojenské osobnosti]]
[[Kategória:Slovenské osobnosti druhej svetovej vojny]]
[[Kategória:Slovenské osobnosti druhej svetovej vojny]]
[[Kategória:Slovenskí generáli]]


[[en:Jozef Turanec]]
[[en:Jozef Turanec]]

Verzia z 08:36, 5. marec 2010

Jozef Turanec
generál slovenskej armády počas druhej svetovej vojny
Narodenie7. marec 1892
Sučany
Úmrtie9. marec 1957
Leopoldov
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Jozef Turanec

Jozef Turanec (*7. marec 1892 Sučany – † 9. marec 1957 väznica Leopoldov) generál slovenskej armády počas druhej svetovej vojny. Pôvodne železničný úradník.

Život

Navštevoval gymnázium v Ružomberku, absolvoval 8 semestrov na Právnickej fakulte v Bratislave. V roku 1919 vstúpil do Československej armády a nasledujúci rok skončil vojenskú vysokú školu. Od roku 1939 dôstojníkom armády Prvej Slovenskej republiky. Velil najprv divízii v Ružomberku, Bratislave a Trenčíne. Neskôr nastúpil do funkcie vojenského poradcu brannej výchovy Hlavného vojenského veliteľstva.

Od 1. augusta do 27. novembra 1941 velil Rýchlej divízii nasadenej v ZSSR. Vďaka úspechom na fronte a svojim vojenským kvalitám bol vyznamenaný a povýšený na generála. V predvečer vypuknutia povstania na Slovensku bol ako oddaný prívrženec Tisovej vlády a Nemecka poverený velením slovenskej armády a protipartizánskou činnosťou. 29. augusta 1944 priletel z Trenčianskych Biskupíc na Tri Duby, kde bol na Golianov rozkaz zatknutý a odovzdaný partizánom. Tí ho spolu s Ferdinandom Čatlošom letecky transportovali do ZSSR. Roku 1947 bol vrátený do Česko-Slovenska a Národným súdom odsúdený na trest smrti. Výrok súdu však bol onedlho pozmenený na 30 rokov vúzenia. Jozef Turanec zomrel v Leopoldovskej väznici vo výkone trestu 9. marca 1957.