Synapsia (neurológia): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
d drobné, pravopis
d Synapsa (neurológia) premiestnená na Synapsia (neurológia): podľa http://slovniky.juls.savba.sk/?w=synapsia&c=8085
(Žiaden rozdiel)

Verzia z 17:39, 9. marec 2010

Synapsa (z gr. syn = spolu, haptein = chopiť) je miesto styku medzi neurónmi alebo medzi neurónmi a inými bunkami. Na nej sa prenášajú vzruchy.

K prenosu vzruchu dochádza väčšinou z axónu na dendrit ďalšieho neurónu (axo-dendritické synapsy), alebo na jeho telo (axo-somatické synapsy). Menej časté sú spojenia axo-axónové, dendro-dendritické, somato-dendritické a somato-somatické.

Zloženie

Synapsy sa skladajú z 3 základných častí:

  • presynaptickej,
  • postsynaptickej,
  • synaptickej štrbiny, ktorá sa nachádza medzi nimi.

Presynaptická časť je vlastne vakovito rozšírenou koncovou časťou axónu. Táto časť okrem mitochondrií a ďalších organel obsahuje predovšetkým synaptické vačky, nahromadené pri synaptickej štrbine. Potom čo šíriaci sa vzruch dosiahne túto časť neurónu sa z vačkov mechanizmom exocytózy uvolňuje chemická látka – mediátor do synaptickej štrbiny. Mediátor putuje synaptickou štrbinou, až dosiahne membránu postsynaptickej časti. Väzbou mediátora na jej receptory v nej dochádza k spusteniu cyklu procesov, ktorého výsledkom je vznik excitačného potenciálu a ďalšie šírenie vzruchu.

Funkčné typy

Ak synapsy fungujú popísaným spôsobom, hovoríme o chemických synapsách. Tieto prevládajú u človeka a vyšších stavovcov. Okrem chemických existujú ešte elektrické a zmiešané synapsy.

Elektrické synapsy umožňujú neobyčajne rýchly prenos vzruchovej aktivity medzi neurónmi. Presynaptická a postsynaptická membrána sú pri tomto type prenosu veľmi blízko (ich vzdialenosť je menšia ako 2 nm), čo umožňuje priamy prechod vzruchu. U cicavcov (Mammalia) sa tento typ vyskytuje iba zriedka (napr. v mozočku potkanov a mačiek).

Zmiešané synapsy predstavujú kombináciu chemickej a elektrickej synapsie. Je to zvláštny typ spojenia, kde sa na jednej a tej istej synapse uskutočňuje chemický aj elektrický prenos vzruchu. Tento typ sa vyskytuje iba u nižších stavovcov (napr. v CNS rýb, v mozočku a mieche žiab a pod.).

Externé odkazy

Radovan Malina: Všeobecná zoológia – zdroj, z ktorého (pôvodne) čerpal tento článok.