Skate punk: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: uk:Скейт-панк
Muro Bot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: ca:Skate punk
Riadok 36: Riadok 36:


[[be:Скейт-панк]]
[[be:Скейт-панк]]
[[ca:Skate punk]]
[[cs:Skate punk]]
[[cs:Skate punk]]
[[csb:Skate punk]]
[[csb:Skate punk]]

Verzia z 14:01, 12. marec 2010

Šablóna:Genrebox

Skate punk je poddruh punk rocku, pôvodne hardcore punk, ktorý bol veľmi populárny medzi skateboardermi.[1] Väčšina členov skate punkových kapiel boli skateboarderi. Ich texty sa občas zameriavajú, alebo odkazujú na skateboarding. Skate punk je rýchly a má evokovať skateboarding. Zvyčajne používané nástroje sú skreslené gitary a bubny v štýle surf rocku. Aj keď skate punk je samostatný štýl, veľa kapiel sa dá zaradiť aj medzi pop punk, hardcore punk, melodický hardcore a thrashcore.

História

Skate punk začal začiatkom 80 rokov minulého stroročia v Californii. Skateboarding bol vtedy populárny a bol braný ako istá forma rebélie. Kapely ktoré pomáhali popularizovať tento štýl sú napríklad: Black Flag a Minor Threat. Iné kapely ovplyvnené týmito skupinami boli JFA, Agent Orange, The Faction a Suicidal Tendencies.

V 90. rokoch popularita žánru náhle stúpla, s kapelami ako Pennywise, The Offspring, NOFX, Bad Religion, Satanic Surfers,Big Drill Car,30footfall, No Use For A Name,No Fun At All, Lagwagon, The Vandals, A Wilhelm Scream a Strung Out ktoré mali komerčný úspech. Na udalostiach ako Warped Tour a X-games boli často skatepunkové kapely.

Externé odkazy

Zdroje

  • Skatepunk na Allmusic
    • Anglický článok na [1]

    Šablóna:Punk Šablóna:Hardcorepunk